ÁFA – Ellenőrzés és Tervezés Gyakorlati Kérdései

2900 Ft

A könyv lefedi az ÁFA-rendszer legizgalmasabb területeit, többek között a termékértékesítést, a szolgáltatásokat és az e-businesst.

Kategóriák: ,
Kiadás éve

2011

Kiadó

PENTA UNIÓ Zrt.

Nyilvántartási kód

770/2011

Oldalszám

109

Szerző(k)

Dr. Csátaljay Zsuzsanna, Dr. Dávida Marianna, Dr. Elkán László, Dr. Farkas Alexandra, Dr. Szabó Szilvia, Földes Balázs, Rabb Andrea, Vékási Tamás, Verbai Tamás, Veszprémi István

A Magyar Okleveles Adószakértő Egyesület által szervezett ötödik Nemzetközi Adókonferencia az adónemek királynőjével, az általános forgalmi adóval foglalkozott.

A kiemelt figyelemre az ÁFA – mint a legharmonizáltabb európai adónem – nem csak azzal szolgált rá, hogy a legfontosabb bevételi forrása az Európai Unió és az egyes tagországok költségvetésének, de az Európában bevezetett összfázisú adós változat a legbonyolultabb, legnagyobb adminisztrációs teherrel járó adónem az adóvilágban. A rendszer bonyolultsága és az alkalmazás ellentmondásai vezettek oda, hogy az adónem az adótervezés és adócsalás, ennek következményeképp az adóellenőrzés érdeklődésének középpontjában áll.

A konferencia a legelismertebb hazai szakemberek előadásában tekintette át az ÁFA-rendszer legizgalmasabb területeit, többek között a termékértékesítést, a szolgáltatásokat, az e-businesst, vette górcső alá az ellenőrzési rendszereket, módszereket, tapasztalatokat, irányította rá a figyelmet a legnagyobb adókockázattal járó területekre és az adótervezési lehetőségekre.

Az ÁFA-rendszer alkalmazásának nehézségét a bonyolultsága mellett az egyes elemeinek sokszínű – országok közötti és országokon belüli – értelmezése jelenti. Ez utóbbi tényezők következtében az alkalmazása különösen jelentős adókockázatot jelent az adózók és adótervezők számára, miközben szinte paradicsomi körülményeket teremt az adócsalók és ellenőrzéssel foglalkozók részére.

A konferencia fontos tanulsága, hogy át kell értékelnünk az ÁFA-hoz való hozzáállásunkat mind az alkalmazás (adótanácsadás, ellenőrzés), mind az oktatás területén. Nyilvánvalóvá vált, hogy egy gazdasági esemény ÁFA-szempontú megítélésénél, a klasszikus módszereket félretéve, az EU irányelvből és annak Európai Bírósági értelmezéséből kell kiindulni. Ezt követően kell az érintett országok belső szabályozását, vagyis az átültetett irányelvet elemezni, értelmezni. A továbbiakban a belföldi állásfoglalások, bírósági döntések tanulmányozása segít annak felmérésében, hogy milyen ellenállásra vagy támogatásra számíthatunk az érdekérvényesítés során.

A konferencia anyagát őszintén ajánlom az adónemmel foglalkozó elméleti szakembereknek, a jogszabály-előkészítésben tevékenykedőknek, az igazságszolgáltatás bíráinak, az adózás gyakorlatában érdekelt adótanácsadóknak, okleveles adószakértőknek, ellenőrzési területen dolgozó szakembereknek.