Fodor Ágota - Kérdés/válasz

A szakértő kérdés-válaszai

Áfa alanyi mentes idős otthon

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentes idős otthon vagyunk. Közösségen belülről vásároltunk egy szolgáltatást. Bevallottam és befizettem a 27%-os áfát, kérdésem a könyvelési tételekre vonatkozna, nincs tapasztalatom áfával kapcsolatban. Segítségüket előre is köszönöm!

Internetes adatbázis

Kedves 5PercAdó Csapata! Mindenekelőtt fogadják őszinte gratulációmat az oldalukhoz, amely nagyszerű, és rendkívül hasznos a tartalma! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz, amellyel kapcsolatban bízom a segítő/irányadó szakmai válaszukban: Saját magam készítettem egy adatbázist, nyilvános interneten is elérhető adatok alapján, a vendéglátó-szálláshelyekről az országban. Ez annyira hasznos téma, hogy szeretném eladni turizmussal foglalkozó cégeknek. Így üzletszerű […]

Megbízható adózó

Szeretném megkérdezni: ha december 20-án bevallottam és átutaltam az iparűzési adót a Fővárosnak. Utána téli leállás volt a cégnél. Január 4-re a bankkivonaton látom, hogy visszaérkezett az összeg hibás bankszámlaszám miatt. 4-én gyorsan újra utaltam és felhívtam a Fővárosi adóosztályt, mivel a főnököm a megbízható adósminősítést szeretné. Az adóosztályon azt mondták, hogy nem tudnak felvilágosítást […]

Szolgáltatásnyújtás Svájcba

Magyar ÁFA alany Kft. svájci cégnek szolgáltatásnyújtásról állít ki számlát. Fel kell-e számítani az áfa összeget, és milyen árfolyammal kell dolgozni?

Külföldi konferenciaköltségek továbbszámlázása

Ausztriában tartott konferencia költségét egy belföldi társaság továbbszámlázza egy másik belföldi társaságnak. A társaság, aki a konferencia díját továbbterheli, visszaigényli az osztrák áfát Ausztriában. A díjak továbbterhelése során az Áfa tv. 42. paragrafusára hivatkozva – a Magyarországon nem létező – osztrák áfa mértékkel terheli át a költségeket. Helyesen jár-e el?