Van élet az EVA után is! KATA és KIVA választáslehetőségei – 2. rész

Különböző adózási módok

2020. január 1-től megszűnt az egyszerűsített vállalkozási adó. Az EVA adóalanyoknak 2019. december 31-ig nyilatkoznia kellett, hogy milyen adózási módot választ 2020-tól az egyszerűsített vállalkozási adó helyett.

Amennyiben a KATA adózási módot választotta, úgy a helyi iparűzési adó tekintetében is különböző adózási módok közül van lehetősége választani. Nézzük melyek is ezek.

Általános módszer

KATA bevétel szerinti adózás, azaz itt az adó alapja a nettó bevételünk. Korrekciós tényezőket lehet figyelembe venni, vagyis ezen adóalapból levonhatjuk az eladott áruk beszerzési értékét, a közvetített szolgáltatások értékét, valamint az alvállalkozó teljesítményeket és az anyagköltséget.  A korrekció utáni érték lesz az iparűzési adó alapja. Ezen összeg után a székhelyünk vagy telephelyünk szerint érvényes adókulccsal kell kiszámítani és megfizetni az iparűzési adót.

Egyszerűsített adóalap

Ebben az esetben a nettó bevételünk 80%-a után kell az adót megfizetni. Itt nincsen külön korrekcióra lehetőség. Külön előzetes bejelentés nélkül, az adóbevallás készítésénél elegendő jelölni ezen adózási mód választását. FONTOS, hogy ezt csak abban az esetben tehetjük meg, ha az éves bevételünk nem haladja meg a 8 millió forintot.

Tételes adó

Ez a KATA-s adózók kizárólagos lehetősége, vagyis csak ők választhatják. Ebben az esetben az iparűzési adó alapja 2,5 millió forint, amely éves szinten értendő és az adó összege 50.000 Ft. Ezt az összeget két részletben kell megfizetni, ugyanúgy, mint egyébként az iparűzési adót (adott év március 15-ig, és szeptember 15-ig).

Ami még ezen adózás mellett szól, hogy a tételes adózási mód választása esetében mentesülünk, az iparűzési adó bevallási kötelezettség benyújtása alól. FONTOS: ezt az adózási mód választást be kell jelenteni az illetékes önkormányzati adóhatóság felé. A bejelentésre a KATA adózónak a KATA választást követő naptól számított 45 napon, de legkésőbb az adóév február 15-ig van lehetősége. Amennyiben még nem élt ezen lehetőséggel, de átszámolva ez az Ön számára a legmegfelelőbb, akkor tegye meg, mert évközben már nem lesz rá lehetősége!

 * * *

Figyelje további cikkeinket és vegyen részt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2020. március 12-én „Van élet az EVA után is! KATA és KIVA választáslehetőségei.” címmel tartandó előadásomon, ahol személyesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM