Hétindító – 7. hét

Ezen a héten sem unatkozunk

Napsütötte, februári reggelt kívánok mindenkinek! A héten a járulékbevallásokkal elkezdődik a bevallási hajrá, sorra követik egymást a határidők, ezért – annak ellenére, hogy a héten több határidő nem várható – nem ülhetünk tétlenül!

Február 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása, az alábbiak szerint:

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is! Egyúttal, felhívhatjuk ügyfeleink figyelmét a munkaszerződés módosítások fontosságára, és arra, hogy azt mindig írásba kell foglalni. Meglátásom szerint a munkaügyi feladatok ellátása nem a könyvelő feladata, ennek ellenére, a tájékoztatási kötelezettségünk fenn áll! Én minden évben küldök ügyfeleimnek egy általános munkaszerződés- és munkaszerződés módosítás mintát, és ehhez kapcsoltan a munkaidő nyilvántartásához megfelelő nyomtatvány mintákat is. Kiegészítjük mindezt a januári bérszámfejtés után egy alkalmazott törzzsel, hogy egyeztethessék, kinél minek is kellett volna változnia!

Év eleje lévén, akinek bármilyen okból üres (nem nulla adattartalmú) a 08-as bevallása, az eddig a határidőig tehet nyilatkozatot az „NY” jelű nyomtatványon, hogy az év hátralévő részében erre ne legyen gondja! Természetesen semmi akadálya a havi nyilatkozat benyújtásnak, és annak se, hogy a 08-as járulékbevallás főlapját benyújtva teljesítsük ezen kötelezettségünket!

A bérszámfejtéshez kapcsoló 08-as járulékbevallásokon túl, a héten fel kell készülni az áfa bevallásokhoz érkező iratanyag feldolgozásra! Mivel az évi első havi áfa bevallására készülünk, célszerű a törzsadatokat ellenőriznünk, és ezt a saját nyilvántartásainkon átvezetni! Ahol ezzel nem értünk egyet, szükség esetén egyeztetést kell kezdeményezni a NAV-nál! Gőzerővel elő kell venni éves áfás ügyfeleink iratanyagát is, hiszen a 25-e, mint éves áfa bevallási határidő is közelít!

KATA adózók tekintetében figyelemmel kell lenni arra, hogy aki a tételes iparűzési adó hatálya alá szeretne átjelentkezni, az február 15-ig teheti ezt meg! Természetesen azokban az esetekben, ahol nincs változás, nem kell megismételni a bejelentést!

Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok bevallásait is a fentieken felül, nem megfeledkezve az alanyi mentesek turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásáról (természetesen azokban az esetekben, ahol ez fennáll) sem.

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli “Cégkapu” rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!