Van élet az EVA után is!

KATA és KIVA választáslehetőségei

2020. január 1-től megszűnt az egyszerűsített vállalkozási adó. Az EVA adóalanyoknak 2019. december 31-ig nyilatkoznia kellett, hogy milyen adózási módot választ 2020-tól az egyszerűsített vállalkozási adó helyett.

Ha ezt elmulasztotta, akkor az adóhatóság biztosan küldött az ügyfélkapujára felszólítást, figyelmeztetést.  Mindenképp ellenőrizze tárhelyét. Amennyiben élt a választási lehetőségével, de ezt nem gondolta, számolta végig, lehet, hogy nem is a legjobb adózási módot választotta.

Tekintsük át, hogy az EVA adóalanyokat milyen választási lehetőségei voltak az adózási módok között.

Amennyiben a vállalkozás a kettős könyvvitel szabályai alapján vezeti könyveit – Kft, Bt, Kkt, egyéni cég, úgy automatikusan a TAO törvény hatálya alá került át, ha nem jelentette be a KIVA adózási módot választását.

Mind a kettős könyvviteli mind a bevételi nyilvántartást vezető vállalkozás – Bt, Kkt, egyéni cég, -, valamint az egyéni vállalkozásnak lehetősége volt a KATA adózási mód választására. Fontos! A KATA és KIVA adózási módra év közben is van lehetőség áttérni. Tehát, ha nem is élt ezek közül egyik adónem választásával sem december 31-ig, attól még év közben is áttérhet ezen adózási módok valamelyikére.

Ami nagyon fontos, hogy az EVA-s időszakot le kell zárnia. Ennek feladatai függnek attól, hogy milyen módon vezette nyilvántartásait, illetve, hogy melyik adónemre tért át.

Milyen előnyökkel jár a KATA adózás?

KATA adózási mód egyszerű, bevételi nyilvántartás vezetése mellett eleget tud tenni a vállalkozó/vállalkozás az adminisztrációs kötelezettségeinek. Kiszámítható, hiszen fix összegű adó megfizetésével adófizetési kötelezettségének egy részét teljesíteni tudja. Fontos, hogy nem minden kötelezettséget.

Milyen előnyökkel jár a KIVA adózás?

Az egyik legfontosabb, hogy a KIVA több adónemet kiváltó adó  (szocho, szakképzési hozzájárulás és a társasági adó), melynek mértéke a személyi jellegű kifizetések 12%-a, ez egy kedvezőbb változás 2020.01.01-től, mert 2019-ben még 13% volt az adó mértéke. Vannak korrekciós tényezők, de ezek ellenére egy igén kedvező adózási mód.

* * *

Kísérd figyelemmel további cikkeinket és vegyél részt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2020. március 12-én „Van élet az EVA után is! KATA és KIVA választáslehetőségei” címmel tartandó kreditpontos előadásomon, ahol személyesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM