A bizalmi vagyonkezelés

Minden, amit tudni érdemes

Hazánkban korábban nem volt tételes jogi szabályozása a vagyonkezelési jogviszonynak, leszámítva az állami vagyonnal kapcsolatos előírásokat és a privatizációs jogszabályokat. A rendszerváltás folyamata teljes mértékben átalakította a magyar gazdaságot és a jogrendszert, így lehetőség nyílt valódi piacgazdasági alapokon nyugvó polgári törvénykönyv megalkotására. Az új Ptk.-ban kialakított és 2014-ben hatályba lépett szabályozás jelentős mértékben megközelíti az angolszász trust intézményének szabályait és – a nemzetközi tendenciát ismerve – örömteli, hogy a magyar magánjogban is helyet kapott ez a szerződéstípus.

A bizalmi vagyonkezelés megvalósulhat üzletszerű keretek között, a Magyar Nemzeti Bank engedélyével rendelkező vállalkozás útján és lehetőség van eseti formában is alkalmazni ezt a jogintézményt. Az előadás bemutatja az üzletszerű és az eseti bizalmi vagyonkezelés eltéréseit és hasonlóságait is.

A bizalmi vagyonkezelés sajátossága, hogy a kezelt vagyon a vagyonkezelő saját vagyonától és az általa kezelt egyéb vagyonoktól elkülönült vagyont képez, amelyet a vagyonkezelő köteles külön nyilvántartani. A magyar szabályozás magas szinten biztosítja a kezelt vagyon védettségét a vagyonrendelő és a kedvezményezett hitelezőivel szemben is, így az egyes külföldi országokban egyre nagyobb teret nyerő vagyonvédelmi trustok funkcióját is be tudja tölteni.

A magyar szabályozás rugalmassága jelentős kreativitást tesz lehetővé a bizalmi vagyonkezelés gyakorlati alkalmazása terén. A vagyontervezés, a generációs vagyontranszfer és a tranzakciós célú vagyonkezelés is megfelelő teret nyerhet.

Az Országgyűlés 2019. március 14-én fogadta el a vagyonkezelő alapítványokról szóló 2019. évi XIII. törvényt, amely tavaly március 29-én lépett hatályba. A jogalkotó célja arra irányult, hogy a korábban csak szűk körben alkalmazható alapítvány mellett vagyonkezelési tevékenységet végző alapítvány létesítésére is sor kerülhessen. Ezzel a jogalkotó lehetővé teszi, hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződés mellett egy újabb jogintézmény is a magyar gazdasági élet részévé válhasson.

* * *

Konferencia ajánlat a témában: 2020. február 27. Vagyontervezési kalauz – Minden, amit 2020-ban tudni érdemes a bizalmi vagyonkezelésről és a vagyonkezelő alapítványról

Az előadás kitér az alapítvány általános szabályaira, a családi alapítványra és a vagyonkezelő alapítvány sajátosságaira is. A konferencia célja annak bemutatása, hogy a bizalmi vagyonkezelési jogviszonynak milyen dogmatikai jellemzői vannak, miként létesíthető ilyen jogviszony a gyakorlatban, milyen eddigi tapasztalatai vannak. Emellett áttekintésre kerülnek a vagyonkezelő alapítvány jellemzői is részletesen összehasonlítva azt a bizalmi vagyonkezelési jogviszonnyal. Különös célja az előadásnak, hogy ezeknek a jogintézményeknek a vagyonvédelmi aspektusait is behatóan elemezze, figyelembe véve a nemzetközi trendeket, valamint bemutassa a vagyonkezelés családjogi és öröklési jogai összefüggéseit is.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!