Elektronikus számlázás – Kitekintés Európára

Hatékonyságnövekedés és globális versenyképesség növelése

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy már Magyarországon is egyre többen döntenek az elektronikus számlázás, illetve az elektronikus archiválás mellett. Tekintve azonban, hogy hazánkhoz képest e téren számos nyugat-európai ország előrehaladottabb szinten van, érdemesnek találtuk kitekinteni néhány európai ország elektronikus számlázási gyakorlatára.

Az egyes európai országokra történő kitekintés elsődleges célja az volt, hogy megtudjuk, milyen speciális előírások vannak érvényben az érintett országokban. Mindezek mellett persze az is érdekes lehet, hogy milyen elektronikus számlázást érintő globális trendek előtt állunk, milyen folyamatokat látunk kibontakozni, és hogy ezekre az adott ország szabályozása milyen választ adott.

A lehetőség mindenhol adott, és általános IT megoldásokkal kivitelezhető

Az első kérdés annak tisztázása volt, hogy egyáltalán lehetséges-e az elektronikus számlázás más európai országban is, vagy sem. Ha lehetséges, fontos kérdés, hogy kapcsolódik-e az elektronikus számlázás lehetőségéhez bármilyen speciális jogszabályi előírás, vagy egyéb IT követelmény.

Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy az EU-ban mindenhol lehetséges elektronikus számlát kibocsátani, hiszen a 2010/45/EU tanácsi irányelvnek megfelelően valamennyi ország átemelte a helyi szabályozásba ennek lehetőségét. A tagállamoknak a módosító rendelkezéseket 2013. január 1-jétől kellett kötelezően alkalmazniuk. A hivatkozott irányelv megteremtette az elektronikus számla és a papír alapú számla egyenlő elbánásának lehetőségét. A közös szabályrendszer mindazonáltal lehetőséget adott arra is, hogy az elektronikus számlázás alapelvei európai szinten egységesek legyenek. Az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot és Portugáliát vizsgálva úgy találtuk, hogy ezekben az országokban nincs olyan speciális előírás érvényben, amely alapvetően korlátozná az elektronikus számlák kibocsátásának lehetőségét, és pusztán az iparágban általánosan elfogadott IT megoldásokkal illetve formátumokkal kivitelezhető az elektronikus számlázás.

A tájékoztatás fontos és gyakorlati segítséget nyújt!

Példaként szeretnénk említeni, hogy az Egyesült Királyság adóhatósága (HMRC) részletes tájékoztatást nyújt honlapján az elektronikus számlázás előírásairól, folyamatáról. Bár a szabályozás pontosan azokon az általános EU-s elveken alapszik, mint a magyarországi szabályrendszer, a HMRC a kivitelezés részleteivel kapcsolatban is további tájékoztatást nyújt. Például a magyar általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. évi törvényben (Áfa tv.) is említett ún. üzleti ellenőrzési eljárás kapcsán további magyarázatként nevesíti, hogy elsősorban abban az esetben lehet megbízható egy ilyen saját magunk által üzemeltetett rendszer, ha a hálózati és kommunikációs kapcsolatok biztonsága adott, a rendszerhez való hozzáférés-felügyelet biztosított, az üzenet átviteli rendszer pedig biztonságos. A technikai részletek szintjére lebontva a honlapon lévő tájékoztatás azt is leírja, hogy számlát az iparágban általánosan elfogadott hitelességet és biztonságot biztosító technológiák alkalmazásával kell továbbítani, mint például http-s, SSL, S-MIME, vagy FTP.

Megítélésünk szerint a HMRC honlapja igen részletesen, strukturáltan és felhasználó barát módon segíti azokat a vállalkozásokat, akik elektronikus számlát szeretnének kibocsátani és tárolni az Egyesült Királyságban. Bízunk benne, hogy a jövőben egy hasonló felhasználó barát kommunikációs csatorna a magyarországi adóhatóság honlapján is megjelenik majd, ezzel is elősegítve az elektronikus számlázás magyarországi elterjedését.

A közbeszerzések területén is könnyebb lesz az E-számlázás

Tekintettel arra, hogy sokféle nemzeti, regionális és magán elektronikus számlázási szabványt használnak jelenleg is az EU tagállamaiban, az EU célul tűzte ki egy közös szabvány alkalmazását legelső lépcsőben a közbeszerzések során. A 2014/55/EU irányelv meghatározza az elektronikus számlázás alkalmazásának kereteit a tagállamok közbeszerzéseiben, így a gazdasági élet szereplőinek lehetőségük lesz elektronikus számláikat az állami megrendelők felé már egy standardizált rendszert követve minden tagállam hatósága felé hasonló elvek alapján kibocsátani. Az utóbbi pár évben az európai államigazgatási rendszerek, köztük a magyarországi is, nagy lépést tett előre az elektronikus kommunikáció és kapcsolattartás irányába. Ennek következő lépése az lesz, hogy bevezetik a standardizált elektronikus számlázást a közbeszerzésekben.

Összességében tehát európai körképünkből az tapasztaltuk, hogy a helyi tagállami hatóságok a legkevésbé sem gátolják az elektronikus számlázás bevezetését, inkább segítik azt. Ráadásul az EU további intézkedéseket is hozott az elektronikus számlázás standardizálására, elterjedésének ösztönzésére, ezzel is elősegítve az európai szintű hatékonyságnövekedést, és a globális versenyképesség erősödését.

Érdemes tehát megbíznunk ebben az ösztönző európai környezetben, illetve trendekben, és mihamarabb az elektronikus számlázás mellett dönteni, annak érdekében, hogy növeljük vállalkozásunk saját hatékonyságát és piaci versenyképességét.

* * *

Amennyiben kérdésed merül fel az elektronikus számlázással kapcsolatban, legyen az jogszabályi háttérre, az archiválásra, vagy a gyakorlati tudnivalókra vonatkozó, akkor ajánlom figyelmedbe a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében Dr. H. Nagy Dániellel közösen tartandó előadásunkat, melynek címe Elektronikus számlázás és elektronikus archiválás 2019, üzleti lehetőségek és újdonságok. A konferencia időpontja 2019. március 7., jelentkezni most még kedvezményesen tudsz.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!