Merjünk váltani az elektronikus számlázásra!

A NAV is segíti és ösztönzi az elektronikus számlázás bevezetését

elektronikus

A valós idejű adatszolgáltatás bevezetésével egyidejűleg a NAV is ösztönözni szeretné az elektronikus számlázásra való áttérést, mind a valós idejű adatszolgáltatás keretei között a technikai előfeltételek biztosításával, mind pedig az elektronikus számlázásról szóló részletes és közérthető tájékoztatások kiadásával.

Az elmúlt években a NAV is egyre inkább a digitális adóellenőrzések irányába mozdult. Ezen folyamat során az ellenőrzések alatt sok esetben kizárólag elektronikus úton tartotta a kapcsolatot az adózókkal és az ellenőrzési anyagokat is kizárólag elektronikus úton kérte be. Mára már az ilyen ellenőrzések hétköznapivá váltak. Ezzel egyidőben a NAV részéről is elindult egy olyan közérthető tájékoztatási folyamat, amely az elektronikus számlázásra való áttérést segíti.

A NAV gyakorlati iránymutatása és tájékoztatása mindig fontos, hiszen segít eloszlatni egyes félelmeket, illetve segít egyes jogszabályi előírások között az adótanácsadói képesítéssel nem rendelkező embereknek is eligazodni. Ráadásul sok esetben gyakorlati tanácsokat is próbál adni a NAV. Jelen cikkemben kiemelek egyes olyan gyakorlati NAV tájékoztatásokat, amelyek megmutatják, hogy a NAV is praktikusan áll a kérdéskörhöz és bátorítja az átállást az elektronikus számlázásra.

Az elektronikus aláírás alkalmazásával kapcsolatban például segít a NAV eligazodni a számítástechnikában nem szakértő embereknek. Az elektronikus aláírással kapcsolatban kiemeli, hogy az független az elektronikus számla formátumától, így akár PDF dokumentumon, vagy bármely más fájlformátumban előállított dokumentumon (például XML) is elhelyezhető elektronikus aláírás. Továbbá arra is utal a NAV, hogy a PDF fájlformátum alkalmas arra is, hogy ne csupán a számlaképet jelenítse meg, hanem számítógéppel könnyebben feldolgozható számlaadatot is hordozzon. A NAV ráadásul elmagyarázza még a technikai hátteret is: a PDF dokumentumhoz csatolásra kell, hogy kerüljön egy XML, CSV vagy bármely más fájlformátumú, gépileg értelmezhető adatállomány. További érdekesség, hogy a NAV szerint ezt a módszert össze is lehet kötni a valós idejű adatszolgáltatással, hiszen ha az elektronikusan aláírt XML, vagy az elektronikusan aláírt PDF állomány mellett tájékoztatásként megküldött XML dokumentum az online számlaadat-szolgáltatáshoz használt séma alapján készült, az megkönnyítheti a számlaadatok vevői oldalon történő feldolgozását.

Látható tehát, hogy a NAV nem csak az elektronikus számlázásra való átállást bátorítja, hanem bátorít arra is, hogy a mindenki számára elérhető digitális megoldásokkal az adatfeldolgozást is könnyebbé tegyék az adózók.

Az elektronikus számlák kiállítása mellett az adózók oldaláról talán a legfontosabb kérdéskör az elektronikus archiválás, és az elekt. számlákra alapozott adólevonás. Szerencsére ezekben a témákban is fontos praktikus iránymutatásokat fogalmazott meg a NAV.

Az archiválással kapcsolatban a NAV a következő gyakorlati iránymutatást adta, amellyel segíthet sok adózónak továbblépni az archiválással kapcsolatos félelmein. A NAV szerint a megőrzés technikájának olyannak kell lennie, amely biztosítja az adattartalom változtathatatlanságát és hosszú távú megőrzését. De tájékoztatása szerint ennek a célnak akár az egyszer írható optikai adathordozók is megfelelhetnek. Természetesen figyelemmel kell lenni az adott társaság folyamataira, dokumentummennyiségére, mentési és archiválási gyakorlatára.

Végül fontos félelmeket oszlathat el a NAV pozitív hozzáállása az adólevonási joggal kapcsolatban is. Bár az Áfa tv. előírásai alapján a számla az adólevonási jog tárgyi feltétele, tehát abban az esetben, ha az adólevonás tárgyi feltételét elekt. számla képezi, a NAV szerint is elvárható, hogy az elektronikusan álljon az adóalany rendelkezésére, ugyanakkor a NAV tájékoztatása szerint kizárólag olyan indok alapján, hogy az adóalanynak az elektronikus számla papír alapon áll a rendelkezésére, az adólevonási jog érvényesítése nem kifogásolható. Jó hír tehát, hogy a NAV úgy gondolkodik, hogy amennyiben az adólevonási jog valamennyi törvényi feltétele fennáll, az akár papír alapon megőrzött elektronikus számla alapján is gyakorolható.

* * *

Elektronikus számlázás és archiválás – Merjünk váltani! című ÉLŐ Online közvetítésű konferenciámon –  ahol kreditpontokat is szerezhetsz –  minden gyakorlati kérdést megválaszolunk az E-számlázás kapcsán. Jelentkezz a 2020. április 23-án tartandó konferenciára most még kedvezményesen! >> Jelentkezés

 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!