Az EU is az elektronikus számlázás bevezetése mellett kampányol!

Mivel érvel az EU?

általános forgalmi adó

A gazdaságok fehérítése és a digitális gazdaságra történő áttérés az Európai Bizottság kiemelt prioritása. Ez fontos, hiszen EU-s szinten egy külső tényezőktől sokkal ellenállóbb gazdaságot jelenthet, amelyen keresztül Európa gyorsabban felépülhet akár a COVID-19 járványból is. Az elektronikus közbeszerzés mellett az elektronikus számlázás (e-számlázás) elfogadása és széles körű használata fontos szerepet játszhat ezen törekvések megvalósításában.

Mivel érvel az EU?

Az EU kommunikációja is kiemeli, hogy az e-számlázás lehetővé teszi a kereskedelmi partnerek számára e-számlák küldését és fogadását (akár az e-számlázás szemantikai elemeinek e-számlázására vonatkozó meghatározott európai szabvány alapján). Ráadásul az e-számlázás már most is fontos előnyöket mutat az állami szektor számára is. Az elmúlt hónapokban az EU e-számlázással foglalkozó munkacsoportja számos intézkedést indított a kkv-k és a magánszektor bevonásával, hogy táplálja a szakmai vitákat, figyelembe véve az érdekelt felek javaslatait és a piaci igényeket. Az érdekelt felek korábbi, ebben a témában tett észrevételei alapján a Bizottság 2021 novemberében nyílt ülést is szervez majd az e-számlázással kapcsolatban.

Fontos az e-számlázásra való áttérés előnyeinek és a kapcsolódó hatékonyságnövekedés belátása:

  • A következő években fókuszba kerül az egyre növekvő e-számlázási mennyiség optimalizálása és a számlák cseréje a gazdasági szereplők között az egész EU-ban, a közös gyakorlatok, szabványok;
  • A folyamat minimalizálja a gazdasági szereplők által alkalmazott egyszeri ad hoc folyamatokat, és csökkenti az adminisztratív terheket minden fél számára;
  • Az áttérés csökkenti a strukturálatlan (nem digitális) dokumentumcserék használatát, amelyek jelenleg a feldolgozás hatékonyságát akadályozzák;
  • Az e-számlázásra való áttérés lehetővé teszi a bevett technológiák és az újonnan megjelenő technológiák felhasználását is.

Az EU arra is kitér kommunikációjában, hogy ösztönözni kell az elektronikus közbeszerzés alkalmazását és automatizálását mind a magán-, mind pedig az állami szektorban. Ezt a folyamatot is elősegíti az e-számlázás terjedése.

Az e-számlázás segíti egész Európát a nemzetközi digitalizációs versenyben

Annak ellenére, hogy a digitalizáció a hatékonyságnövekedésen keresztül versenyelőnyt jelent, jelenleg az EU-ban viszonylag alacsony az e-számlázás elterjedtsége a mikró-, kis- és középvállalkozások körében, kivéve persze néhány élenjáró EU-tagállamot. Az e-számlázás legelterjedtebb EU-s gyakorlata gyakran még mindig csak PDF-eken alapul, nem pedig automatikusan feldolgozható strukturált adatokon.

Az e-számlázással és az automatizált könyvelési folyamatokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb ellenérv a vállalkozások részéről, hogy a kkv-k sokféle könyvelési és számlázási rendszert és számlázási folyamatot működtetnek. Ugyanakkor az ellentmondás, hogy ezek a kkv-k valószínűleg rendelkeznek már a nagyobb vállalkozásoknál is alkalmazott olyan elektronikus feltételekkel, amelyek képesek megfelelni az elektronikus számlázási folyamatok követelményeinek. A rugalmasan alkalmazkodni tudó kkv-k nagy valószínűséggel már jelenleg is tudnak digitális formában adatokat fogadni és továbbítani az e-számlázási szolgáltatási platformokra.

A legnagyobb akadályt persze a régi rendszerekhez való ragaszkodás jelenti. A kkv-k valószínűleg egyszerű könyvelési szoftvereket használnak, gyakran manuális folyamatokkal együtt. Előfordulhat azonban, hogy azért nem szeretnének digitális formában előállítani számlákat vagy számlázási adatokat, mert esetleg attól félnek, hogy valami újat kell megtanulni, vagy éppen nem bíznak meg ezen rendszerek működésében. Emiatt vagy ellenállnak az e-számlázás bevezetésének, vagy elvárják, hogy könnyen használható, biztonságos és megbízható megoldásokat kínáljanak nekik, amelyek nem járnak drága technológiai beruházásokkal. Ez utóbbival kapcsolatban ugyanakkor jó hír, hogy jelenleg is számtalan olcsó, és akár ingyenes szolgáltatás is segíti a szemléletmódbeli váltást.

* * *

Amennyiben gyakorlati kérdésed van az E-számlázás kapcsán, ajánlom figyelmedbe 2021. április 23-án megrendezésre kerülő Élő Online közvetítésű konferenciámat, ahol garantáltan megválaszolásra kerülnek. Várjuk jelentkezésed még kedvezményes áron >> Elektronikus számlázás és archiválás – Merjünk váltani!

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!