Rövidtávú lakáskiadás, Arbnb

2018. évi változások

A 2018. évi törvénymódosítások a rövidtávú lakáskiadással – köznapi nyelvén „Airbnb-zéssel” – kapcsolatban is hoztak pozitív változtatásokat, amiket szeretnék ebben a cikkben röviden összefoglalni.

A legnagyobb és egyben legkedvezőbb változás azok számára tapasztalható, akiknek lehetősége van a tételes átalányadózás alkalmazására.

Ezen adózási módot 2017. év végéig az a magánszemély választhatta, aki:

 • egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytat,
 • ezt nem egyéni vállalkozóként teszi,
 • ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladóan nyújt szálláshelyet,
 • az ingatlan minősítése lakás, vagy üdülő,
 • az ingatlannak nem szálláshely-szolgáltatás a rendeltetése,
 • az ingatlan az adott személy tulajdonában/haszonélvezetében van (azaz nem lehet bérelt ingatlan), illetve
 • az adott személy csupán egyetlen ilyen ingatlanban folytat egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet.

2018. január 1-től csupán az utolsó feltétel változott, de ez jelentős előnyhöz juttatja azokat, akik jogosultak a tételes átalányadózást választani. Ugyanis immáron három lakásban folytatható úgy e tevékenység, hogy a tételes átalányadózás választásának lehetőségével élhessen a magánszemély. A többi feltétel változatlan maradt.

A „három lakás” kifejezéssel kapcsolatban néhány fontos dolgot szeretnék megjegyezni:

 • a három lakás maximum három, ami azt jelenti, hogy egy vagy két lakásban is lehet végezni a tevékenységet tételes átalányadózás alkalmazásával, illetve
 • amennyiben háromnál több lakásban végezzük ezt a tevékenységet, akkor egyik lakásra vonatkozóan sem választhatjuk a tételes átalányadózást. Ez azt jelenti, hogy négy lakás kiadása esetén nem dönthetünk úgy, hogy három lakásnál a tételes átalányadózást választjuk, a negyediknél pedig az önálló tevékenység végzésére vonatkozó adózási módot. Négy vagy annál több lakás kiadása esetén az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Az általános forgalmi adóról se feledkezzünk meg, ugyanis bár az idén már három lakásban lehet tételes átalányadózást választani, az áfa alanyi mentes értékhatár továbbra is 8 millió forint maradt, így kettő vagy akár három lakás kiadásával már sokkal könnyebben átléphetjük az áfa alanyi mentesség határát, a korábbi egy lakás helyett. (Évközbeni tevékenység kezdéskor ez az adómentes határ arányosan csökkentendő). Átlépéskor a tételes átalányadózás lehetősége nem veszik el, hiszen ennek – a tévhittel ellentétben – nincs felső határa, ám a bevételek vonatkozásában általános forgalmi adót kell fizetni.

Nézzük most azokat, akik nem jogosultak tételes átalányadózás választására! Számukra kedvezőbb változás, hogy a bevételek és költségek különbözeteként kiszámolt és adóköteles jövedelem után fizetendő adók mértéke csökkent. Az önálló tevékenységből származó, tényleges jövedelemre (tehát nem a bevételre, hanem a bevételek költségekkel csökkentett részére) vonatkozóan a személyi jövedelemadó továbbra is 15%, ám az egészségügyi hozzájárulás a korábbi 22%-ról 19,5%-ra csökkent. Ne feledjük, hogy ez a közteher 2016. évben még 27% volt, tehát 2 év alatt 7,5%-kal lett kevesebb, ám még mindig jelentős adóterhet jelent ez az adózási mód, hiszen a nyereség 41,5%-át elviszi. Meg kell még említeni az idegenforgalmi adót is, amely településenként változik.

A fenti szabályok bonyolultsága miatt érdemes megfelelő felkészültségű szakemberrel egyeztetve optimalizálni az adó és járulékkötelezettségeit mindazoknak, akik nem tudnak a tételes átalányadózás lehetőségével élni, hiszen előfordulhat, hogy az önálló tevékenység jövedelmére vonatkozó adózáson kívül más adózási mód sokkal kedvezőbb a számukra.

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek a rövid- és hosszútávú lakáskiadás kérdései, akkor jelentkezz január 22-ig kedvezményesen a Rövid- és hosszútávú lakáskiadás adminisztrációja, könyvelése, adózása címmel február 22-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

3 hozzászólás

  • Tiszai Tímea
  • 17:04

  És annyit, ha nem lakunk a lakásban, akkor bejelentkezik az Önkormányzat az ingatlanadóért. Mert hiába a NAV kedvezményes lehetősége, az Önkormányzatnál, ha nem lakunk az ingatlanban, akkor vállalkozási célúnak minősíti és akkor ingatlanadó.

  • Kis-Vén Valéria
  • 09:27

  Kedves Tiszai Tímea!

  Minden önkormányzat saját hatáskörben alakítja ki az építményadóval kapcsolatos szabályozását, amit önkormányzati rendeletben rögzít. Az adott önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy kell-e építményadót fizetni. Ez valóban egy plusz teher, viszont szja szempontjából nem befolyásolja a tételes átalányadózás lehetőségét, mértékét és kedvező megítélését.

  Üdvözlettel,

  Kis-Vén Valéria
  5percAdó szakértője
  adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

  Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A https://www.5percado.hu körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  • Czeglédi Lajos
  • 18:14

  Tisztelt szakértő! Szeretnék érdeklődni hogy mi különbözteti meg az egyéb szálláshely szolgáltatást a szálláshely szolgáltatástól? Ugye az egyikbe lehet átalányadót választani,és 2019-től, 12 millió forintig adómentességet. A másikba pedig nem.Adott egy 6 szobás wellnesszel,medencével ellátott épület,amiben mi is lakunk! Ennek az épületnek 5 szobáját kiadnánk rövidebb időtartamokra. Booking/Szállás.hu igénybevételével. Mi fér bele az egyéb szálláshely szolgáltatás kategóriába? Takaríthatjuk a szobákat? Moshatjuk az ágyneműt x naponta? Reggeliztethetünk esetleg? Vagy ezek csak a szálláshely szolgáltatás tevékenységbe férnek bele? A valós különbségre volnék kíváncsi,hogy hol a választó vonal a kettő között. Úgy tudom sokan válasszák az egyéb szálláshely szolgáltatást holott nem jogosultak rá. Nem szeretnék ebbe a hibába esni. Köszönöm válaszát!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!