Hétindító – 3. hét

Készüljünk a havi és negyedéves áfa bevallásra

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a szép hétfő reggelen. Bár a hét határidőszegénynek tűnik, a látszat sajnos csal, hiszen nem feledkezhetünk meg az Ügyfélkapuról, a KAÜ-ről, az e-Papír és egyéb nem, vagy alig működő rendszerekről. Így a helyzet még több odafigyelést, kontrollt és időt kíván meg tőlünk, éppen ezért fontos, hogy lehetőleg ne mindent a határidő utolsó napján, jövő héten hétfőn küldjünk be.

Január 22-re, hétfőre határidősek az alábbiak:

  • havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések;
  • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, amennyiben az szükséges (például alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai);
  • havi és negyedéves összesítő nyilatkozat – figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor;
  • éves áfa bevalló ügyfelek esetén ellenőrizni, hogy nem lépett-e értékhatárt;
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés;
  • cégautóadó bevallás és megfizetés;
  • környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése;
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.);
  • havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetése.

Áfa tekintetében különös figyelemmel kell lenni azon ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (például áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek.

Egy másik fontos dolog, az ún. arányosítós áfásoknál az év végével esetlegesen szükségessé váló korrekciók átvezetése is. Kiemelten figyelni kell az arányosított áfát alkalmazóknál a belföldi összesítő jelentés helyes adattartalmára, hiszen nem csak azt az összeget kell jelenteni, amit ténylegesen levonásba helyezünk, hanem a számlában szereplő teljes áthárított adót. (A kettő akár jelentősen is eltérhet egymástól). Tény, hogy amennyiben az adott számla tekintetében levonási jogunkkal nem élünk, vagy nem élhetünk egyáltalán, akkor jelentési kötelezettség sem tud keletkezni.

Lassan előkészülhetünk a jegyzett tőke eredménytartalékból történő emelése miatt benyújtandó K71-es, a külföldi bankszámlák okán keletkező, és a január 31-re határidős, egyéb Szja-t érintő „K”-s adatszolgáltatásokra. Ne felejtsük ki a sorból a NEBIH-et se, melynek második féléves díját január 31-ig kell megfizetni.

A KATA adóalanyok esetében – amennyiben tételes iparűzési adót választottak, és voltak olyan időszakaik, melyekre tekintettel nem keletkezett KATA fizetési kötelezettség (például táppénz, szünetelés), január 15-ig lehetőségük van adóbevallást tenni, így csökkentve a számukra előírt kötelezettséget!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM