Határidők a rövid- és hosszútávú lakáskiadóknak

Magánszemély lakáskiadók adóterhei és ezek esedékessége az adóhatóság felé

Korábban sokat foglalkoztunk a rövid- és hosszútávú lakáskiadók adózásával. Ebben a cikkben szeretném összefoglalni időrendi sorrendben az e tevékenységet végző magánszemélyekre vonatkozó határidőket.

Határidők a rövidtávú lakáskiadásban

Elsőként nézzük, hogy havonta milyen bevallásokat és adatszolgáltatásokat kell teljesíteni:

  • idegenforgalmi adó bevallás és befizetés az önkormányzat felé: minden hónapot követő hó 15-ig
  • általános forgalmi adó (áfa) illetve közösségi összesítő jelentés bevallási, valamint áfa fizetési kötelezettség a nemzetközi portálokon hirdetők jutalékai után (a részleteket lásd korábbi cikkünkben)

Január 12.

Előző negyedév (előző adóév IV. negyedévének) személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (EHO) adóelőlegének befizetési határideje. A tételes átalányadót alkalmazók a folyó évi átalányadójuk negyedét kötelesek befizetni, míg a költségelszámolást alkalmazó magánszemélyek szja és EHO fizetési kötelezettségét az érintett negyedév bevétel- és költségadatai alapján kell számolni.

Január 15.

Egyes önkormányzatok éves zárás céljából január 15-ig kérik be a még nyitott vendégkönyveket. Ehhez kapcsolódóan érdemes elolvasni az adott önkormányzat kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra vonatkozó rendeletét, melyben részletesen ismertetik a vendégkönyvre vonatkozó előírásokat is.

Január 31.

Statisztikai adatszolgáltatás az előző évben fogadott vendégek által igénybe vett vendégéjszakák számáról belföldi és külföldi bontásban. Ezt az adatszolgáltatást a legtöbb önkormányzat kéri, tekintettel arra, hogy a jegyzőnek február közepéig kell leadni az összesítő jelentést a Központi Statisztikai Hivatal felé.

Március 15.

Építményadó fizetési határidő az önkormányzat felé – amennyiben ezt a kötelezettséget az adott önkormányzat előírja.

Április 12.

Folyó év I. negyedévi szja és EHO előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Május 20.

Adószámos magánszemélyek előző évi személyi jövedelemadó bevallásának benyújtási határideje.

Július 12.

Folyó év II. negyedévi szja és EHO előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Szeptember 15.

Építményadó fizetési határidő az önkormányzat felé – amennyiben ezt a kötelezettséget az adott önkormányzat előírja.

Október 12.

Folyó év III. negyedévi szja és EHO előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Határidők a hosszútávú lakásbérbeadásban

Január 12.

Előző negyedév (előző adóév IV. negyedévének) személyi jövedelemadó adóelőlegének befizetési határideje. Az előleget az érintett negyedév bevétel- és költségadatai alapján kell számolni. (2018. január 12-én még EHO-előleg fizetési kötelezettség is van azoknak, akik jövedelme 2017-ben meghaladta az 1 millió Ft-ot! Ez a kötelezettség 2018-tól mindenkinél megszűnik!)

Április 12.

Folyó év I. negyedévi szja-előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Május 20.

Adószámos magánszemélyek előző évi személyi jövedelemadó bevallásának benyújtási határideje.

Július 12.

Folyó év II. negyedévi szja-előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Október 12.

Folyó év III. negyedévi szja-előleg fizetési kötelezettség (a részleteket ld.: január 12-i leírásnál)

Figyelem!

Mint azt a bevezetőben említettem, a leírt határidő kifejezetten azokra vonatkoznak, akik magánszemélyként (nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozásként) végzik a tevékenységüket. Továbbá a fentieken kívül egyes önkormányzatok kérhetnek még egyéb adatszolgáltatásokat is (nem jellemző, de előfordulhat), ezért mindenképpen javasolt az adott önkormányzatnál a tevékenység megkezdésekor tájékozódni az esetleges egyéb teendőkkel kapcsolatban.

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek a rövid- és hosszútávú lakáskiadás kérdései, akkor jelentkezz 2018. február 15-ig kedvezményesen a Rövid- és hosszútávú lakáskiadás adminisztrációja, könyvelése, adózása címmel 2018. február 22-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Sokszor órákat vesztegetsz el egy-egy “utánanézéssel”, mert az egyszeres könyvvitellel méltatlanul keveset foglalkozik a szakirodalom? Jobb lenne kérdezni, hogy biztosra menj, de nincs kitől? Tudni szeretnéd “hogyan csinálják” más könyvelők? Legyél Te is Klubtag >> Egyszeres Könyvvitel Klub

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!