Munkahelyi elsősegély

Mi legyen a dobozban?

A legbiztonságosabbnak tűnő munkahelyen is előfordulhat véletlen baleset, amikor nagy segítség, ha van a kéznél egy elsősegélydoboz. Mi legyen benne?

A jogszabály szerint a munkahelyeken rendelkezésre kell állnia elsősegély doboznak. Ezt a kis cégeknél sokszor elfelejtik, pedig egy ilyen doboz nagy segítség lehet a bajban. Lássuk, minek kell benne lennie!

Egy irodában az egyik leggyakoribb balesettípus a szúrt vagy vágott sérülés. Elég, ha rosszul nyúl az ember az irattartóhoz, fénymásoló laphoz, és a lap éles széle felvágja a kezét. Ugyanígy a köröm alá szúrhat a papír, megszúrhat a gépkapocs vagy az összetűző kapocs. A vérző sebet ki kell tisztítani fertőtlenítővel, erre az egyik legjobb szer a vény nélkül is kapható Betadin oldat. A kis sebre elegendő egy ragtapasz. Nagyobb sérülés esetén steril mull-lapra és vágott mullpólyára is szükség lehet, amit tapasszal vagy biztosítótűvel kell rögzíteni.

Gyakori az elcsúszás, félrelépés okozta ficam is. Erre a gyógymód, ha a sérült végtagot gyorskötöző pólyával és biztosítótűvel rögzítjük. Ha a kezet éri sérülés, szükség lehet háromszög alakú kendőre is, amivel fel lehet kötni a sérült testrészt.

A beteg ellátásához szükség van még steril gumikesztyűre, ollóra, kézfertőtlenítő oldatra vagy kendőre.

Nagyobb cég ellátásához ugyanezek az eszközök szükségesek, csak nagyobb mennyiségben. Amennyiben a kötszert, ragtapaszt elhasználjuk, vagy lejár a szavatossága, ami általában 5 év, akkor az eszközöket cserélni szükséges.

Mire kell figyelni?

Helyben csak kis sérülések esetén érdemes ellátni a kollégát. Ha nagyobb a baj, akkor célszerű mentőt hívni, vagy olyan rögzítést feltenni, amivel eljut a sérült a kórházig, hogy ott szakszerűen ellássák. Esések után érdemes például röntgent készíteni.

Vigyázni kell a fejsérülésekkel, mert azok sokkal csúnyábban néznek ki, mint amennyire nagy bajt jelentenek. A fejseb ugyanis rettentően vérzik. Ilyen esetben szorítókötést kell felhelyezni, jobb híján egy tiszta törölközőt szorítani a fejre, és azonnal kórházba kell szállítani a sérültet.

Ritkán, de előfordulhatnak súlyosabb esetek is. Hirtelen rosszullét, félrenyelés vagy allergia következtében fellépő fulladás, ájulás, de akár hirtelen szívmegállás is bekövetkezhet. Jó, ha legalább egy kolléga ért az alapvető elsősegélyhez, például ismeri a Heimlich-fogást és tud újraéleszteni.

Az elsősegély láda mellett célszerű kiírni a segélyhívó számát is, nehogy stresszhelyzetben ne jusson a kollégák eszébe.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM