Hétindító – 14. hét – Bérszámfejtés és negyedéves bevallások – Suller Kriszta

A bérszámfejtési feladatok teljesítését követően készüljünk elő a járulékbevallásokra, szem előtt tartva az átalányadózó egyéni vállalkozók járulékbevallását is!

Hétindító – 14. hét – Bérszámfejtés és negyedéves bevallások

Kellemes vadvirágos jó reggelt! Imitt-amott már virágzik egy két fa, így lassan érezhető a tavasz, aki teheti, a teraszon fogyassza el kávéját, magába szívva a tavasz illatát! És lehetőség szerint egy kicsit ne is gondoljon másra! Utána azonban vár minket a munka, a bérszámfejtési és járulékbevallási feladatok mellett várnak minket a negyedéves bevallások is!

Járulékbevallás

A jövő hét végére határidős a járulékbevallások benyújtása és az ebből eredő befizetési kötelezettségek teljesítése.

  • xx58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • xx08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól sem, pl. 08INT).

Szja bevallási hajrá

Az ügyfelek alkalmazottai által kért szja bevallásokat is elkészítem vagy előkészítem, hogy később ne kelljen ezzel foglalkozni. Természetesen csak azon esetekben, ahol ezt korábbi felhívásomra tekintettel kérték, mivel bár a NAV rendszere sokat segít nekünk ezen a téren, ugyanakkor éppannyi gondot is tud okozni. Véleményem szerint mindenki, aki felelős adózó, áttekinti vagy átnézeti a NAV által generált SZJA tervezetet.

Átalányadó – negyedévente

A 12-i határidő okán nem feledkezhetünk meg a VSZJA hatálya alatt lévő egyéni vállalkozók szja előlegének kiszámításáról sem! Átalányadózást választó ügyfeleinknél szintén negyedévenként, a negyedévet követő hó 12-éig kell beadni a járulékbevallásokat, így figyeljünk, hogy ez ne maradjon el!

Negyedéves bevallások

Mindeközben közeledik a negyedév zárása is, melynek keretében határidősek lesznek az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • XX65-ös áfa bevallások,
  • XXA60-as összesítő nyilatkozatok,
  • XX01-es bevallások (az arra kötelezetteknek),
  • XXKTBEV környezetvédelmi termékdíj bevallások.

A speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról sem feledkezhetünk meg. Ez mindazon esetekben fordulhat elő, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.).

Társasági adó előlege

Negyedév lévén az első negyedéves társaságiadó-előlegek kiközlésére is hangsúlyt kell fektetnünk.

Cégautóadó

Nem feledkezhetünk meg a cégautóadó bevallások és befizetések határidejéről sem! A cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy április 15-ig megfizetésre kerültek-e az adóhatóság felé az esedékes tételek.

Ehhez idén – mivel a befizetési határidő módosult – soron kívüli megfizetés igazolást kell bekérnünk ügyfeleinktől, illetőleg időben történő befizetés esetén valószínűleg az adófolyószámlán követhető lesz e tétel befizetése. Amennyiben nem határidőben történik meg a befizetés, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét!

Mindenkinek kellemes tavaszi napokat, egyre több kávét, fennakadás nélkül működő ügyfél- és cégkaput kívánok!

***

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet! >>

***

5percAdó konferenciaajánló:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!