Globális minimumadó – II. rész

A halasztott adó hazai számviteli szabályozása

Globális minimumadó II. - A halasztott adó hazai számviteli szabályozása

A halasztott adó fogalommal, mint számviteli kategóriával eddig csak az IFRS szabályok körében találkoztunk. A globális minimumadó szabályozás következtében a számviteli törvényben bevezetésre kerül a halasztott adó intézményének szabályozása. Ez tartalmaz hasonlóságokat az IFRS előírásokkal, de az egyedi magyar szabályozáson alapul.

A 2024. üzleti évtől kezdődően a vállalkozók meghatározott részének globális minimum-adószint biztosításához szükséges kiegészítő adót kell fizetnie. A kiegészítő adó bevezetésével kapcsolatosan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosítása megteremti a hazai számviteli előírásokban a halasztott adó kimutatásának a lehetőségét annak érdekében, hogy a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókötelezettség megállapítása során azt az érintett vállalkozók figyelembe tudják venni. A számviteli törvénybe így bekerültek a halasztott adó intézményének számviteli bevezetéséhez szükséges fogalmi meghatározások és egyéb tartalmai előírások (pl. halasztott adó mérlegben, az eredménykimutatásban és a kiegészítő mellékletben történő bemutatása). 

A számviteli törvény lehetőséget ad a halasztott adókövetelés, illetve a halasztott adókötelezettség éves beszámolóban és az összevont (konszolidált) éves beszámolóban történő kimutatására. A halasztott adókövetelés, illetve a halasztott adókötelezettség kimutatása így nem kötelező, hanem lehetőség, azaz a vállalkozásnak számviteli politikájában kell döntést hoznia arról, hogy alkalmazza-e vagy sem ezt az intézményt. Amennyiben alkalmazza, akkor a vállalkozónak – előjelétől függően – mind a halasztott adókövetelést, mind a halasztott adókötelezettséget ki kell mutatnia. Az előírásokból következik az is, hogy a halasztott adó intézményét azok a vállalkozások is alkalmazhatják egyébként, akiknek kiegészítő adó fizetési kötelezettségük nincs.

A halasztott adóra vonatkozó új számviteli előírások 2023. december 31-én léptek hatályba azzal, hogy azokat először a 2024. évben induló üzleti évről készített beszámolóra kell alkalmazni. Az átmeneti szabályok alapján azonban a vállalkozás dönthet úgy is, hogy az új szabályokat már a 2023. évben induló üzleti évről készített beszámolóra is alkalmazza.

***

Globális minimumadó illeszkedése a magyar adórendszerbe

Ha szeretnél jobban elmélyedni a kérdésben, figyelmedbe ajánljuk a témával foglalkozó helyszíni és ÉLŐ ONLINE konferenciánkat>>, ahol kitérünk a globális minimumadó magyar adórendszerbe történő illeszkedésére, az adópolitikai szempontokra, a részletszabályokra és a halasztott adó számviteli elszámolására is.

Az előadások mellett lehetőséged lesz az új Globális Minimumadó könyv szerzőivel való találkozásra is.

Részletesebb információk és jelentkezés >> Globális minimumadó illeszkedése a magyar adórendszerbe

Globális Minimumadó könyv

Globális minimumadó

Vadonatúj kiadványunk témája is a Globális minimumadó. A könyv célja, hogy bevezesse az olvasót az új, minden eddiginél komplexebb és globálisabb adónem rejtelmeibe.

A kiadvány szerzői kiemelkedő elméleti felkészültségű és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakemberek, akik részt vettek a nemzetközi tárgyalásokon és a hazai adaptációban. Ismereteiket a kiadványban szereplő példákon keresztül hasznosíthatja az olvasó.

A kiadvány február 26-ig 15%-os kedvezménnyel érhető el. Részletek és megrendelés: Globális minimumadó>>

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!