Egy légtér vagy több szoba a munkahelyen

Mi a jó elrendezés?

A munkahelyi légtér kialakítása döntő fontosságú. Van, ahol az egyéni, zavartalan munka biztosítása az elsődleges, míg máshol a csapatmunkát kell a bútorok elrendezésével is támogatni. Mikor milyen elrendezés a megfelelő?

Az egy légtérben dolgozásnak számos előnye van. Segíti a csapatmunkát, ha a kollégák egymáshoz közel ülnek, hiszen így a részfeladatok végzésekor is gyorsan meg tudják beszélni a felmerülő kérdéseket. Hátránya viszont, hogy ha valaki a saját munkájára szeretne koncentrálni, arra kevésbé van esélye, illetve egy folyamatosan telefonáló munkatárs is zavaróan hathat a többiekre.

A több szobában néhány asztallal leültetett kollégák könnyen szeparálódnak egymástól. Ez az önálló munkavégzést ugyan segíti, de a csapatmunkát jelentősen gyengíti. Sőt, kialakulhat klikkesedés, amikor az egy szobában ülők automatikusan többet beszélgetnek, jobban megosztják egymással a magánéletük eseményeit is, mint a másik szobában ülőkkel.

Mi a jó elrendezés?

Ha egy nagy légtérből áll az iroda, akkor érdemes kisebb szigeteket kialakítani, például paravánok segítségével. Ne legyen mindenki leválasztva, hanem az azonos munkafolyamatokon dolgozók vagy az azonos ügyfelet kiszolgálók üljenek egy boxban, hogy össze tudjanak dolgozni. Ha kisebb szigeteket hozunk létre asztalokból, akkor is azok üljenek egymáshoz közel, akiknek lehet megbeszélnivalójuk a hasonló részfeladatok vagy az ügyfél azonossága miatt.

Ha több szoba áll az irodában rendelkezésre, akkor ezzel biztosíthatjuk a zavartalan munkavégzést azok számára, akik ezt igénylik. A vezetők mellett külön ülhet az irodavezető vagy az informatikus, akinek úgyis a napi teendői miatt mindenkivel szóba kell állnia. Vannak introvertált munkavállalók is, akiket zavarja, ha nagy a nyüzsgés körülötte, hatékonyabb a munkavégzés során, ha kicsit el van szeparálva. A hasonló gondolkodású, korú, habitusú munkatársak, főleg, ha extrovertált személyiségűek, megint csak könnyebben találják meg a közös hangot, ha együtt dolgozhatnak. Vannak, akik zenét is szeretnek hallgatni munka közben, jó, ha ezt mások zavarása nélkül tehetik meg.

Mire figyeljünk?

Próbáljuk elkerülni a klikkesedést. Ha ennek veszélye fennáll, érdemes időről időre megváltoztatni az ültetési rendet. Egyes irodákban szokás az is, hogy nincsenek fixen leosztott helyek, hanem a munkatársak érkezési sorrendben választhatnak a helyek közül. A lényeg, hogy mindenki tartsa a kapcsolatot a többiekkel. Erre úgy is lehetőség adódik, ha egy közös tárgyalóban zajlanak heti rendszerességgel az ötletelések, megbeszélések.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!