Kiskereskedelmi különadó újragondolva

Társszerző: Szmicsek Sándor

A Kormány április 14-én kihirdetett rendelete alapján 2020. május 1-jén lép hatályba a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló, kiskereskedelmet sújtó különadó, a bankokra vonatkozó különadó mellett. Gyakorlatilag a korábbról ismert bolti kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó adókötelezettség éled újjá a veszélyhelyzet idejére. Ennek értelmében újra adóköteles lesz a kiskereskedelmi tevékenység, de a szabályozás május 1-től kiterjed a külföldi illetőségű személy vagy szervezet által a vevője részére belföldön átadott termék nem fióktelep útján való értékesítésére is.

Az április 14-én kihirdetett rendelet alapján a kiskereskedelmi adó az adóköteles tevékenységből származó árbevétel nagyságától függő sávosan progresszív adó, amelyet a Kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig, a járvány elleni küzdelem pénzügyi finanszírozása céljából rendelt el. A rendelet a 2010-ben egyszer már bevezetett szabályozáshoz nyúlik vissza, amelyet lehetővé tesz, hogy éppen a közelmúltban zárult le Magyarország számára kedvező ítélettel az ágazati különadók vonatkozásában az Európai Unió Bírósága által tárgyalt ügy. Az Európai Unió Bíróságának 2020. március 3-án hozott ítélete ugyanis rögzíti, hogy nem minősül a külföldi tulajdonban álló vállalkozásokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek és nem sérti a letelepedés szabadságát az, ha a különadók progresszív módon, azaz a teherbíró képességtől függően terhelik a vállalkozásokat.

A rendelet hatálya, a korábbi szabályozással megegyező TEÁOR szerinti 45.1, 45.32, 45.40 és 47.1- 47.9 tevékenységekre terjed ki (például gépjármű-kereskedelem, alkatrész kereskedelem, élelmiszer kiskereskedelem, iparcikk kiskereskedelem, zöldség/gyümölcs/hús/hal/kenyér/pékáru kereskedelem, stb.), de ide nem értve a gépjármű/pótkocsi nagykereskedelmét valamint a motorkerékpárok javítását és nagykereskedelmét.

A különadó mértéke szintén megegyezik a korábbi szabályozásban megismert mértékekkel, azaz azt az adóköteles tevékenységből származó éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani az alábbiak szerint:
• az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0%,
• az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1%,
• az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4%,
• az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5%.

A kapcsolt vállalkozások esetében korábban alkalmazandó adóalap összeszámítási szabály most is megjelenik, ugyanakkor lényeges különbség, hogy azt csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a kapcsolt vállalkozások a rendelet hatályba lépését követően jöttek létre (szétválással, kiválással) vagy kapcsolt vállalkozások között a tevékenység folytatására vonatkozó eszközök átadása ezt követően történik, de mentesülni lehet az összeszámítás alól még ezekben az esetekben is akkor, ha az átszervezés igazolhatóan kizárólag gazdasági okokra vezethető vissza.

Az adókötelezettség csak a veszélyhelyzet idejére vonatkozik, ugyanakkor mind a hatályba lépés napjára (azaz májusra), mind a veszélyhelyzet megszüntetésének teljes hónapjára vonatkozó összeget meg kell fizetni. Az adót a veszélyhelyzet megszűnését követően a ténylegesen elért adóévi nettó árbevétel veszélyhelyzettel érintett napokra arányos összege alapján kell bevallani, és megfizetni. Ugyanakkor havi előlegfizetési kötelezettséggel is számolni kell, hiszen a finanszírozásra ebben az időszakban van szükség. Az adóalanyok eszerint május 31-ig kötelesek bevallani az adóelőleg egy hónapra jutó (havi) összegét az adóhatósághoz. Tekintettel azonban arra, hogy az adóelőleg összegét a korábbi üzleti év nettó árbevétele alapján kell kiszámítani, egy speciális, adóelőleg-mérséklési rendelkezés segíti azokat a cégeket, amelyeknek az esedékes hónapot megelőző hónapban a kereskedelmi forgalmuk az előző év azonos időszakához képest legalább 40 százalékkal visszaesett. Továbbá lehetőség van az előleg megfizetésének határideje előtt benyújtani az általános adómérséklési kérelmet is, amennyiben a járványügyi helyzetre tekintettel a bevétel olyan mértékben csökkent, hogy a különadó nem éri el az adóévben fizetendő adóelőleg összegét.

* * *

Használd ki a jelenlegi helyzetet, szabadulj meg néhány órára a vírus okozta gondolatoktól és fejleszd tudásod, melyet a későbbiekben kamatoztathatsz! Képezd magad a “home office” alatt is a PENTA UNIÓ Zrt-vel:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM