Ennyi lesz a minimálbér 2022-ben

Mutatjuk a részleteket!

minimálbér

A minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik 2022 januártól. Ennek következtében több támogatás, juttatás, kedvezmény összege is emelkedni fog.

A munkáltatók megfelelő ellentételezését éves szinten több adócsökkentés szolgálhatja, amelyekből származó megtakarítást a munkáltatók a béremelésre fordíthatják. Ennek mértékének pontos meghatározására azonban még várni kell!

Az előzetes tervek szerint a munkaadói oldalnak kedvezményeket biztosítana a kormányzat a bérek kigazdálkodásához. Ilyen kedvezmény többek között, hogy

  • a munkáltatói járulékok 4 százalékponttal csökkennének, amivel a munkáltatói teher 13 százalékra csökkenne január 1-jétől,
  • megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás,
  • 2,5 százalékponttal csökkenne a szociális hozzájárulási adó,
  • valamint a kisvállalati adó (KIVA) kulcsának 10 százalékra történő csökkentése.

A bérek emelkedésével egyidejűleg bekövetkező változások az alábbiak lesznek a juttatások, kedvezmények területén:

  • Nagyszülői GYED: A nagyszülői GYED által a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak erre a juttatásra amennyiben vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A juttatás összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2022-ben tehát ez bruttó 280 ezer forint lesz várhatóan.
  • Betegség miatti adókedvezmények: Azok az érintettek, akik dolgoznak és bizonyos betegség(ek)ben szenvednek, azok a minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosultak. Ennek mértéke: havonta a minimálbér 5 százalékával megegyező összegű kedvezmény, tehát éves szinten 2022-ben 120 ezer forintot jelent.
  • GYED: A GYED a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik. Maximuma a minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Ennek összege 2022-től 280 ezer forintot jelent bruttóban. A GYED mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj – csed -, gyermekgondozási segély – gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.
  • GYOD: A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére folyósított ellátás a gyermekek otthoni ápolási díja. Ennek mértéke egy gyermek esetén 180,000 forint lesz 2022-ben, több GYOD-ra jogosult gyermeknél ennek másfél szerese.
  • Diplomás GYED: A felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetik. Január elseje óta az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre. A diplomás GYED összege az alapképzésben részt vett hallgatóknál a minimálbér 70 százaléka, azaz 140 ezer forint lesz januártól.

* * *

Gyűjtsd össze kreditpontjaid a Penta kreditpontos továbbképzésén Tantermi, Élő online vagy E-learning formában>> Kreditpontos továbbképzés

 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM