Ide mindenképpen menjünk el!

Őszi túratippek a hétvégékre

Kirándulni ősszel a legjobb – nincs túl meleg, de még nagyon hideg se. A táj gyönyörű ilyenkor, amikor kezdenek színesedni a fák, de még nem hullottak le a levelek. Kapcsolódjunk ki, töltsünk annyi időt a szabadban, amennyit csak lehet. Mutatunk pár meseszép helyet, ahová érdemes ellátogatni.

Nagy-Hideg-Hegy

A Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa, 864 méter magas. Autóval, de vonattal is könnyen megközelíthető. A gyaloglást érdemes a Királyrétről indítani, a sárgával jelzett túraút 12 kilométer hosszú. A szintkülönbség miatt rendszeresen túrázó családoknak ajánljuk. A pirossal jelzett túraút viszont csak 8 kilométer hosszú, szintén a Királyrétről indul.

Gemenci erdő

Az erdő központja Pörböly és Keselyűs, innen érdemes elindulni kirándulni akár sétálva, akár biciklivel. Pörbölyön Ökoturisztikai Központ található, ahol egy kiállítás mutatja be a környéket. A központból az erdőben vezető tanösvény körülbelül egy óra alatt körbejárható. Pörbölytől 1 kilométerre található a vadaspark, ahol a régió állatvilágát ismerhetjük meg közelebbről.

Szalajka-völgy

A Bükk egyik legszebb kirándulóhelye. Szilvásváradról felmehetünk kisvasúttal a végállomásig, ahonnan gyalog indulhatunk tovább, az ősember barlangjáig. Ez némi mászást igényel, így megfelelő túracipőben érdemes nekivágni az útnak. Lefelé pedig a patak mentén haladva egy csodálatos sétában lehet részünk. Álljunk meg friss pisztrángot enni!

Dobogó-kő

A Pilisben több helyet is érdemes felkeresni, Dobogókőt például azért, mert sokan a Föld szívcsakrájának tartják a helyet. Hogy ez igaz, vagy sem, azt nem tudni, mindenesetre aki ide ellátogat, gyönyörű kilátásban lesz része, ami már önmagában megnyugtató, távol a város a zajától.

Lillafüred

Az ország egyik legromantikusabb kirándulóhelye. Van itt cseppkőbarlang, erdei vasút, túrautak, a Hámori-tó pedig az Alpokalja hegyi tavaival vetekszik szépségével. Itt található az ország legnagyobb vízesése is, 20 méter magasról folyik alá a víz.

Szelim-lyuk

Tatabányán autóval elmehetünk a Turul-szoborig, majd onnan egy pár perces, különböző földtörténeti korú kövekkel szegélyezett tanösvényen érjük el a Szelim-lyukat, ahol egykor ősember is élt. Kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető a táv, a gyerekek pedig előszeretettel mászkálnak akár órákon át a barlang szikláin.

Ilona-völgyi vízesés

Tízméteres magasságból zúdul alá a víz az Ilona-völgyi vízesésnél. Menjünk el Parádfürdőre, majd onnan körülbelül 5 kilométert kell gyalogolni délkeletre,  a zöld jelzésen. A tanösvény 6 és fél kilométer hosszú. A táv vége már igazán vadregényes: kidőlt fákon, patakon át vezet az út a vízesésig. A táv könnyű, kisgyerekkel, kutyával is megtehető, de a helyenként csúszós talaj miatt egy jó túracipő viselése ajánlott.

Reméljük, találtatok olyan helyet a felsoroltak közül, ahol még nem, vagy csak nagyon régen jártatok! Használjátok ki ezt a szép őszt! Jó kirándulást! 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM