Egyéni vállalkozók: a pénzforgalmi szemlélet csapdája az áfában

Alanyi adómentesség és pénzforgalmi nyilvántartás

Mint ismeretes, az egyéni vállalkozók könyvelése a pénzforgalmi szemléleten alapul, ami nagy általánosságban azt jelenti, hogy a pénzmozgás időpontjában számoljuk el a bevételt és a kiadást is. Amennyiben egy alanyi áfa mentességet választott egyéni vállalkozó e pénzforgalmi szemléleten alapuló nyilvántartása szerint határozza meg, hogy az adott évben egy picivel maradt csak az alanyi mentességi értékhatár alatt, előfordulhat, hogy nagy meglepetések érik!

Az alanyi áfa mentességi értékhatár kezelése általában sok fejtörést okoz a vállalkozóknak. Főként azoknak, akik csak kicsivel maradnak az értékhatár alatt az adott évben. Vannak, akik az értékhatár megközelítésekor inkább már nem is tevékenykednek, vigyázva arra, hogy ne kerüljenek át áfa körbe. Előfordul az is, hogy egy adott tevékenységet – amelynek értékével már meghaladná a vállalkozó a mentességi határt – nem számláz ki csak a következő évben. Ám olyan is van, aki december hónapban már teljesített, a teljesítését ki is számlázta, a számlára viszont januári fizetési határidőt ír és kéri is a partnert, hogy csak januárban utaljon, mert akkor a bevételt a következő évre könyveli és így továbbra is maradhat alanyi mentes.

Ez utóbbi esettel van viszont egy nagy probléma: pénzforgalmi szemlélet ide vagy oda, de amikor az áfa mentességi értékhatárt szeretnénk meghatározni, akkor az áfa törvény előírásait kell alkalmazniuk még az egyéni vállalkozóknak is! A pénzforgalmi szemléletet az szja törvény használja arra vonatkozóan, hogy a vállalkozási tevékenység során szerzett jövedelmet milyen szabályok szerint kell leadózni. Az áfa törvény nem használja a pénzforgalmi szemléletet (természetesen kivételt képez ez alól az az eset, amikor az adóalany kifejezetten pénzforgalmi elszámolást választott áfa tekintetében, de ez a lehetőség nem automatikus és nem azonos az egyéni vállalkozókra vonatkozó, jövedelemadózással kapcsolatos pénzforgalmi szemlélettel!). Az áfa törvény tehát teljesítmény szemléletű, és az erre vonatkozó szabályokat – a többi adóalannyal egyetemben – az egyéni vállalkozóknak is alkalmazniuk kell.

Nézzük meg röviden, mit mond az áfa törvény az alanyi adómentesség értékhatárának megállapításáról!

„188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege
a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen
nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felső értékhatárt.”

Az idézett jogszabályi hivatkozásban kiemelt „megtérített vagy megtérítendő” kifejezés felett, tapasztalatom szerint, sokan elcsúszunk – időnként még mi, szakemberek is. Pedig a „megtérítendő” szó nem véletlenül került bele a jogszabályba! Ez arra utal tehát, hogy annak az ügyletnek az ellenértéke is beletartozik az adott évi értékhatárba, amelyet már teljesítettek ugyan, de azt csak a következő évben térítik meg! A pénzforgalmi szemléletben történő könyvelés pedig ezen ügyletek ellenértékét nem mutatja!

Ha az egyszeres könyvviteli programunkból nyomtatunk egy éves áfa analitikát, amely alapján még az értékhatárt nem értük el, ám van olyan ügyletünk, mellyel – ha az még decemberben befolyna – már átlépnénk, akkor sajnos teljesen mindegy a pénzmozgás dátuma, mert a „megtérítendő” ellenérték is beleszámít a bevételeinkbe!

Ha pedig ezt a szabályt nem ismerjük, vagy nem jól értelmezzük, sajnos előfordulhat, hogy később – akár évek múltán is – derül ki, hogy tévedtünk. Ráadásul, ha ezt nem mi, hanem az adóhatóság állapítja meg, igencsak komoly következményei lesznek, hiszen annak, aki áfa körbe került, rengeteg a tennivalója (a számlákat áfásan kell kiállítania, bevallást kell készítenie, a pozitív áfát be is kell fizetnie… és még sorolhatnám). És ha mindezt elévülési időn belül akár több évre visszamenőleg állapítják meg, talán az egész vállalkozás léte megkérdőjeleződik.

Erre a szabályra tehát nagyon oda kell figyelnie mind a szakembereknek, mind pedig az ügyfeleknek. Ezért mindenképpen érdemes őket is tájékoztatni, hiszen ennek a szabályozásnak tudatában megfelelő módon tudják tervezni az adott évi teljesítéseiket és nem állhat elő semmi, általuk nem ismert, váratlan és utólag már nem korrigálható helyzet.

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek az egyéni vállalkozók könyvelésének és adózásának szabályai, akkor jelentkezz 2017. január 5-ig kedvezményesen az Egyéni vállalkozók könyvelése, adózása A-tól Z-ig – egyszerűbb, mint gondolná! címmel 2017. január 24-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

2 hozzászólás

  • Hafner Barna
  • 12:54

  Ha már ÁFA tv., az ÁFA tv. szerinti “teljesítési időpont”-ról (ÁFA fizetési kötelezettség időpontja) van e szó ?
  Ez időszakos elszámolású ügyletnél a decemberi havi teljesítés elszámolása esetén lehet a fizetési határidővel egyező következő évi időpont is. Ebben az esetben (feltéve persze, hogy az átutalás is csak következő évben történik) ezt már nem kell beleszámolni az értékhatárba ?

  • Kis-Vén Valéria
  • 16:29

  Kedves Hafner Barna!

  Az áfa törvény alapján, amennyiben a decemberi teljesítést csak január hónapban számlázzák, akkor annak teljesítési dátuma is a következő évre esik, így a számla áfa tartalma is a következő évi áfa bevallásban szerepel és így a következő évi határértéknél kell figyelembe venni.

  Üdvözlettel,

  Kis-Vén Valéria
  5percAdó szakértője
  adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

  Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A https://www.5percado.hu körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM