Az emelt összegű családi kedvezmény – 2023

Többletkedvezmény a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekekre tekintettel

kedvezmény

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban Szja törvény) 29/A. §-a a családi kedvezmény igénybevételéről rendelkezik. A családi kedvezmény összjövedelmet csökkentő tételként számolható el. Az összjövedelmet csökkentő tételek kötelező sorrendben vehetők igénybe. A családi kedvezményt megelőzi:

  • a négy vagy többgyermekes anyák kedvezménye,
  • a 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  • a 30 év alatti anyák kedvezménye,
  • a személyi kedvezmény, és
  • az első házasok kedvezménye.

A családi kedvezmény mértéke továbbra is az eltartottak számától függ, és továbbra is a kedvezményezett eltartott személyek után vehető igénybe.

A családi kedvezmény

Egy eltartott Két eltartott Három vagy több eltartott
66 670 Ft/fő/hó 133 330 Ft/fő/hó 220 000 Ft/fő/hó

A kedvezmény összegét az eltartottak száma alapján határozzuk meg, majd a kérdéses összeget meg kell szorozni a kedvezményezett eltartottak számával. Ebben a szabályban változás nem történt.

Tételezzük fel, hogy egy házaspár egy általános iskolás, egy 15 éves középiskolás és egy másodéves nappali tagozatra járó egyetemista gyermeket nevel. Ebben az esetben a házaspárnak három eltartottja és két kedvezményezett eltartottja van. A családi kedvezmény összege 2 fő x 220 000 forint/fő/hó = 440 000 Ft/hó.

A kedvezményezett eltartottak között lehetnek olyan személyek is (gyermek és nem gyermek), aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősül. Utóbbi személyek után emelte összegű kedvezmény jár. A részletes szabályozást a 597/2022. (XII.28.) Korm. rendelet tartalmazza. Az 597/2022. (XII.28.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében az érintett kedvezményezett eltartottak után az alapkedvezményen felül havonta 66 670 forint többletkedvezmény számolható el.

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek körét a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (továbbiakban: Cst.) 4. §-ának f) pontja szabályozza. A Cst. az érintetteket 18 évnél fiatalabb és 18 évnél idősebb személyekre osztja. A szabályozás alapján tartósan betegnek vagy súlyosan fogyatékos személynek az minősül, aki:

  • tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul,
  • tizennyolc évesnél idősebb személy, aki a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

A példát folytassuk úgy, hogy az általános iskolás gyermek tartósan betegnek minősül. Ebben az esetben a családi kedvezmény összege változik, mert az általános iskolás kedvezményezett eltartottnak minősül.

Az eltartottak száma három fő. Kedvezményezett eltartott két fő, amelyből egy fő tartósan beteg. A kedvezmény összege 2 fő x 220 000 forint/fő/hó + 1 fő x 66 670 forint/fő/hó = 506 700 Ft/hó. Az összevonásra kerülő jövedelem ebben az esetben havonta 506 700 forinttal, éves szinten 506 700 x 12 = 6 080 400 forinttal csökkenthető.

Következő példánkban egy házaspár egy általános iskolás gyermeket és egy óvodába járó ikerpárt nevel. Az ikrek a Cst. értelmezése alapján tartósan beteg gyermeknek minősülnek.

Ebben az esetben a családi kedvezmény az alábbiak szerint alakul:

3 fő x 220 000 Ft/fő/hó x 12 hó + 2 fő x 66 670 Ft/fő/hó x 12 hó = 9 520 080 Ft.

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóbevalláshoz tett írásbeli nyilatkozata. A nyilatkozatban fel kell tüntetni, ha a kedvezményezett eltartott növelt összegű kedvezmény szempontjából figyelembe vehető kedvezményezett eltartott, valamint azt, hogy az adóév mely hónapjaiban minősült ilyen személynek. Az emelt összegű családi kedvezményre jogosultság az adóelőleg-nyilatkozatban is feltüntethető.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM