Hétindító – 3. hét

Áfa bevallás benyújtása, 2022. év utolsó negyedévének zárása

negyedéves

Kellemes hétfő reggelt mindenkinek, így a negyedéves hajrá utolsó napjaiban. Mindenkinek működő cég- és ügyfélkaput kívánok, azért a kávét ma se felejtsük el!

Zárjuk 2022 utolsó negyedévét, és hónapját….

A 20-i dátum miatt a héten határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • Éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt. 
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése 
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, cégautó adó stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem 

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (pl. áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is generálhatnak! 

Járulék-és adóigazolások kiállítása a tavalyi évről 

A hét nagy témája – a negyedéves zárásokon túl – szerintem az előző évi bérek és járulékok kapcsán kiadott igazolások, melyek kiadási határideje a hónap végére határidős, de én igyekszem ezt legkésőbb ebben az időszakban elküldeni nekik a későbbi problémák elkerülése végett! Az adóhatósági SZJA bevallás készítés miatt pedig fontos, hogy ezeket most különös figyelemmel készítsük, és ha a járulékbevallást érintő önrevízió szükségeltetik, akkor ezt is ezzel egy időben célszerű elvégezni, hogy amikor odabenn megnyomják a gombot, már jó adatok kerüljenek a tervezetbe. Hangsúlyozom, önmagában az a tény, hogy az adóhatóság készít tervezetet, még nem mentesíti a munkáltatókat, kifizetőket az igazolások kiadása alól! 

Az igazolásokon túl fel kell készülnünk az idei év első bérszámfejtésére, melyhez új nyilatkozatokat kell begyűjteni, az azokon lévő adatokat pedig fel kell dolgozni. Ellenőrizni kell, hogy az esetleges béremelések összegei átvezetésre kerültek-e már, hogy csúszott-e ki valaki bármely kedvezmény jogcím alól, esetleg beemelhető-e bárki bármely kedvezményes jogcím hatálya alá. 

Egyéb januári teendők

Január 31-re lesznek határidősek az ún. K-s adatszolgáltatások is, így célszerű végiggondolni, van e bármely ilyen típusú adatszolgáltatásban érintett ügyfelünk!

Civil szervezetek esetében ma még – tekintettel a 15-i határidő hétvégi időpontjára – még benyújtható a GJADO nyomtatvány, melyen kérelmezhetik a gépjárműadó mentességet az idei évre!

Az előttünk álló határidő zivataros időkre mindenkinek kívánok kitartást, sok energiát, és azt, hogy az Ügyfélkapu legyen velünk. Jövő héten ismét találkozunk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!