Ásványvíz, csapvíz, palackos víz

Mit igyunk az irodában?

víz

Abban szinte mindenki egyetért, hogy fontos a napi folyadékbevitel, aminek a nagy része tiszta víz kell, legyen. Azonban azzal kapcsolatban már markáns viták vannak, hogy milyen vizet igyunk: ásványvizet, csapvizet, vagy tisztított, esetleg palackos vizet? Melyik milyen előnyökkel, hátrányokkal bír?

Az ásványvíz, ahogy a neve is mutatja, magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Ezekre szükség van, hiszen, ha tökéletesen megtisztított, desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt vizet innánk, előbb-utóbb hiánybetegségek lépnének fel. Ásványi anyagokra és nyomelemekre tehát szükség van, ugyanakkor a túlzott fogyasztásuk sem ajánlott. Amennyiben sok ásványvizet iszunk, kerüljük azokat a fajtákat, amik egy vagy két összetevőt tekintve kiugróan magas értékekkel bírnak. Lehetőleg váltogassuk a különböző márkákat, így változatos összetételű vizet tudunk inni.

Az ásványvíz ellen szól, hogy a rengeteg PET-palack környezetkárosító hatású. Ezeket ugyanakkor újra lehet hasznosítani, így, ha ragaszkodunk a palackozott ásványvízhez, akkor mindig nagyobb kiszerelésűt vegyünk, a palackokat pedig gyűjtsük a szelektív kukába.

Figyeljünk arra is, hogy nem minden palackozott víz ásványvíz. Van, amelyik ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz, de van köztük ásványi anyagokban szegény karsztvíz és forrásvíz is.

Sokan épp amiatt érvelnek a csapvíz fogyasztása mellett, mert jóval olcsóbb, mint a palackozott ásványvíz, és hulladék sem keletkezik utána. Az ellenzői szerint viszont a csapvíz fogyasztásával káros anyagok is a szervezetünkbe jutnak, például arzén vagy különböző hormonok.

Mi az igazság? Jó, ha tudjuk, hogy a csapvíz az egyik legtöbbet ellenőrzött termék. A magyarországi csapvíz közel fele folyóvízből, felszíni vízből és talajvízből származik. A másik fele olyan mélyebb rétegekből származik, ahol a különböző talajrétegeken átszivárogva, a vízzáró rétegek között jelentős mértékben megszűrt, így tiszta vizet találunk.

A csapvíz ugyan valóban tartalmaz káros anyagokat is, mint az arzén, vas, ammónium, egyes gyógyszervegyületek és hormonok, azonban olyan kis mennyiségben, hogy az nem káros a szervezetre. Ahhoz, hogy szervezetünkre hatással legyenek ezek az anyagok, több százezermillió liter vizet kellene elfogyasztanunk, de erre senki sem képes. A csapvíz ellenzői szerint a víz tisztításához használt klór is káros az emberi szervezetre, ezt azonban – szintén kis mennyisége miatt – nem bizonyították. A jelenlegi vizsgálatok szerint még mindig ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy a vizet megtisztítsák a különböző baktériumoktól.

Jó, ha tudjuk, hogy a csapvízben megtalálható fluor nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy manapság az emberek nagy részének jobb állapotban van a foga, mint nagyszüleinknek.

Nem mellékes az a tény sem, hogy a csapvíz minőségét jelentősen befolyásolja a vízvezetékhálózat állapota. Ha a rendszer, a vezetékek elöregedtek, akkor a rozsdától, szennyeződésektől, a vezetékben felszaporodott lerakódások miatt fura íze lehet a víznek. Ha azonban a vízvezeték jó állapotban van, akkor a csapvíz is finom és biztonsággal iható, így megéri a vezetékek karbantartására, cseréjére költeni.

Az utóbbi időben elterjedt a tisztított víz is. A különböző víztisztítóknak is van előnye és hátránya. A fordított ozmózissal előállított vízben például már a hasznos ásványi anyagok sincsenek meg, amire pedig szüksége lenne a szervezetre. Nagyon oda kell figyelni a szűrők cseréjére, különben azokban elszaporodnak a baktériumok, és szennyezettebb lesz a víz szűrés után, mint előtte.

Több irodában olyan palackos vizet használnak, ahol a gép hűtött és meleg, illetve szénsavval dúsított vizet is tud gombnyomásra szolgáltatni. Érdemes megnézni a víz összetételét, gyakorlatilag ez sem sokban különbözik a csapvízétől. Akkor éri meg a megvásárlása, ha sokan dolgoznak az irodában. Érdemes a megvétele előtt kiszámítani a fenntartási költségeket is.

Mi a konklúzió? Nem lehet egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy csak ez vagy az a víz lenne megfelelő. A lényeg, hogy gondoljuk végig az előnyöket, hátrányokat, járulékos költségeket (például szűrőcsere, áramfogyasztás), és sose dőljünk be a reklámoknak. Attól pedig semmiképp se féljünk, hogy magától a csapvíztől betegednénk meg.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM