AEO és a jövő vámeljárása

Kevesebb vámteher, gyorsabb eljárás, egyszerűbb EKÁER

Az Uniós Vámkódex rendelkezéseiből egyértelműen látható, hogy a jövő vámeljárásaiban a hangsúly a gazdálkodók és a hatóságok közötti bizalmon alapuló kapcsolatra helyeződik. Az Európai Unió hosszú távú célja a vámeljárások teljes elektronizálása, amelynek alapvető feltétele a vámeljárásban közreműködő gazdálkodó megbízhatósága. Az a társaság, amely Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel rendelkezik, a hatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben.

Az AEO engedélyhez köthető előnyök folyamatosan bővülnek. A korábban csak a vámigazgatási eljárásban kedvezményeket nyújtó státusz mára már jelen van a jövedéki területen, a normál üzleti kapcsolatokban, és az utóbbi időben az EKÁER kötelezettség teljesítése terén is. Az AEO engedély jogszabályi hátterének változása jól mutatja, hogy ez az engedély több mint a vámjogi egyszerűsítések feltétele, hazai adóigazgatási jogi szabálykörnyezetünk több olyan előnyt társít ehhez az engedélyhez, amely kiemeli azt a többi engedély közül.

Az AEO nyújtotta legfontosabb előnyök:

 • „Alanyi jogon” megszerezhető import áfa önadózási engedély, függetlenül az előző évben teljesített forgalmi adatoktól;
 • Áfabiztosíték-nyújtás alóli mentesség;
 • A jövedéki tevékenységet folytató (megbízható adós minősítésű) gazdálkodóknak csak 50% összegű jövedéki biztosítékot kell nyújtaniuk;
 • Könnyebb hozzájutás az egyszerűsített eljárásokra vonatkozó vámhatósági engedélyekhez;
 • A vámtevékenységekhez kapcsolódó összevont biztosíték összege akár 0%-ra csökkenthető;
 • Biztosíték nyújtása nélküli szállítás a gazdálkodók átmeneti megőrzési raktárai között;
 • Könnyebbség az EKÁER-ben, lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot;
 • A gazdálkodók utólagos ellenőrzésre történő kiválasztásra, csak magas kockázat esetén kerülhet sor;
 • Kevesebb fizikai és okmánylapú ellenőrzés, mint más – AEO engedéllyel nem rendelkező – gazdasági szereplő esetén;
 • Alacsonyabb kockázati besorolás, tekintettel arra, hogy az AEO engedélyeseket minden tagállam kölcsönösen elismeri;
 • Az esetlegesen felmerülő szankcionálás esetében enyhébb büntetési tétel;
 • Vámjogi képviselet ellátására való jogosultság;
 • Nagyobb esély a partnerré történő kiválasztásra.

Az Uniós Vámkódex szinte nem tartalmaz úgy rendelkezést, hogy az valamilyen szinten ne érintené, vagy kapcsolódna az AEO engedélyhez. Minden eljárásban, engedély megszerzésben, a nyújtandó biztosíték összegében, vagy akár a szankcionálás során, hatalmas előnyt élvez az, aki rendelkezik AEO engedéllyel.

Potenciálisan érintettek, ezért érdemes AEO-ot kérni a fuvarozással, szállítmányozással valamint további logisztikai szolgáltatással foglalkozóknak, de sokat segít az engedély a termék előállítását végző, valamint export és import forgalmat bonyolító gazdálkodóknak is.

Az EKÁER kötelezettség a gazdálkodók rémálma, nehéz automatizálni a folyamatot, beépíteni egy vállalati rendszerbe és a sok közlendő adat miatt nagy a hibalehetőség kockázata. Ezen a téren is jelentős előrelépés, hogy aki AEO engedéllyel rendelkezik, annak mindössze három adatközlésére egyszerűsödik le az EKÁER kötelezettsége.

Az AEO engedélyezési eljárása nem egyszerű és nem is egy rövid folyamat, azonban jól előkészített és koordinált keretek között egy AEO projektekben járatos tanácsadó igénybevételével, a lehető legkisebb energiát köti le a társaság részéről. Egy felelős gazdálkodó számára az AEO nem egy lehetőség, hanem kötelezettség arra, hogy versenyképessége a jövőben is megmaradjon.

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek az új jövedéki szabályozás átfogó változásai, valamint a hatályba lépés óta felmerült gyakorlati tapasztalatok, akkor jelentkezz szeptember 19-ig kedvezményesen Az új Jöt. a gyakorlatban címmel 2017. október 19-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!