A vendéglátás és az idegenforgalom adózási kérdései – I. rész

Milyen típusú és milyen mértékű adókötelezettségekkel kell számolnia a szálláshely szolgáltatók és a vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak?

vendéglátás

A vendéglátás és az idegenforgalom felöleli a szálláshelyadást (legyen az fizetővendéglátás vagy szállodai szolgáltatás), az étel-itallal való ellátást (ld. a vásárok hurkasütőitől kezdve az elegáns éttermi kiszolgálásig), a szabadidős programok biztosítását (idegenvezetéssel vagy anélkül) és még lehetne sorolni. Ez a kategória tehát igen összetett, és még összetettebbek azok az adózási kérdések, amelyek a téma körül tömörülnek. 

Az idegenforgalom és a vendéglátás kapcsán megjelennek áfa és jövedéki adó kérdések. Azonban nem maradnak el a személyi jövedelemadóval, a társasági adóval és a kisvállalati adóval kapcsolatos átgondolni valók sem. Mindemellett az idegenforgalmi adó is adja magát. 

Az egyik kardinális kérdés az általános forgalmi adó megjelenése. Áfás-e az ingatlan bérbeadás? Miben különbözik ettől a szálláshely-szolgáltatás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás? Hány százalék az általános forgalmi adó mértéke? Áfa alapját képezi-e az idegenforgalmi adó és az építményadó? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni? Kell-e számlát adni vagy elég a nyugta is? Biztosítható-e étel-ital a vendég részére (pl. hűtőszekrény feltöltési módon). Amennyiben igen akkor hogyan történik az áfa elszámolása? Lehet-e a kisadózók tételes adója alatt magánszálláshely-nyújtás? Mi történik, ha mégis a vendég céges számlát kér?  

A szállodaipar sincs könnyebb helyzetben. Többféle szolgáltatás, többféle adókulcs. Vajon melyiket kell alkalmazni? A szóló szolgáltatások áfa elszámolása azonos vagy különböző a csomagszolgáltatások áfa-elszámolásától? Csomagszolgáltatások esetén (pl. kötelező étkezés, szauna  és uszodahasználat) melyik áfa-kulcs alkalmazandó? Mit is értsünk azon, hogy fő szolgáltatás. A szállodákban is átgondolandó, hogy kötelező-e a számlaadás. Ennek oka, hogy természetes személyek és áfaalanyok is vehetnek igénybe szolgáltatásokat (pl. rendezvényekhez, kiküldetéshez kapcsolódó szolgáltatások). Ráadásul ezek a „szállóvendégek” lehetnek belföldiek és külföldiek is. Kérdésként merül fel tehát, hogy hol van a teljesítési hely. A nappali és éjszakai bárok étel-ital fogyasztásával kapcsolatos elszámolások is feladják a leckét. Hány százalék az áfa kulcsa, ha a bárban fogyasztunk egy kávét és hány százalék, ha a szobaszámlához írják. Van-e eltérő áfa-kulcs, ha a szálloda ebédlőjében kértük a kávét és ott fogyasztjuk el? Vajon a nettó ár is különbözhet az említett esetekben?

2023-ban egy újabb fizetési kötelezettség is „visszatért”. Ez pedig a turizmusfejlesztési hozzájárulás. Kell fizetni? Nem kell fizetni? Mikortól és kinek kell fizetni? Mi lesz az alapja? Hány százalék a mértéke?

A munkáltatók tulajdonában lévő ingatlanok is megjelennek a szálláshelyszolgáltatás területén. Ezek lehetnek üdülők, lakások, konferencia központokban található szobák. Az adóelszámolás itt is megjelenik és sok a hiányosság. Milyen bizonylatokra van szükség? Ingyenes vagy kedvezményes szálláshely-szolgáltatás esetében a személyi jövedelemadó is megjelenhet. Mi ennek az alapja? Kinek kell megfizetnie? Mikor lesz adómentes ez a tevékenység? Kell-e idegenforgalmi adót fizetni és ha igen, akkor mi lesz az alapja? Áthárítható-e az idegenforgalmi adó? Van-e mentesülés alóla?

A vásározók sincsenek könnyű helyzetben. Étel-italt árulnak. Emléktárgyak, ruhaneműk vásárolhatók. Őket a pénztárgéprendelet súlya nyomja. Végig kell gondolni, hogy milyen formában jelennek meg a piacokon, vásárokon. Ennek függvényében lehet megmondani, hogy kötelezettek vagy nem kötelezettek online pénztárgépek használatára. Pénztárgéphasználat esetén további kérdés, hogy mi a teendő, ha a vevő számlát kér. Ráadásul euróval fizet.

Máris egy általános adózási kérdésnél tartunk. Valuta/deviza-fizetés esetén milyen árfolyammal kell kalkulálni.

Megannyi kérdés, amely válaszra vár. 

***

A PENTA UNIÓ Zrt. konferenciát szervez Vendéglátás és az idegenforgalom adózási kérdései címmel 2023. június 23-án. A rendezvény keretein belül érintjük a vendéglátás általános forgalmi adózással kapcsolatos kérdéseit, de a felszolgálási díj, borravaló, üzleti és falusi vendéglátás adózási szabályait, valamint a az AirBnB lakás, magánszálláshely, szállodai szolgáltatásokkal kapcsolatos adózási kérdésköröket is sorra vesszük. Jelentkezzen most még kedvezményesen a konferenciára! 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM