Bontott jövedéki termékek tárolása

Vendéglátóhelyekre vonatkozó speciális szabályok

Ahogy azt a cím is mutatja, a vendéglátóhelyeken felbontott jövedéki termékek tárolási szabályairól lesz szó e cikkben.

Először is szeretném felhívni a figyelmet, vigyázzunk, a NAV weboldalán található, 2017.01.10. dátumú – e cikk témájához illő – 58. számú információs füzet nem felel meg az aktuális jogszabályoknak, mivel az még a régi (2003. évi CXXVII. törvény) jövedéki törvény alapján készült.

Fontos figyelni erre, mert az új 2016. évi LXVIII. jövedéki törvényben (Jöt.), illetve a végrehajtási rendeletében (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet) változtak a bontott jövedéki termékek tárolását érintő szabályok.

Nézzük, mit mondott a jogszabály 2017 júliusa előtt. A főszabály az volt, hogy a két liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb öt-öt, a kétliteres vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot, kannát, hordót lehet tartani.

A főszabály aktuálisan is az, hogy a két liter alatti kiszerelésből öt-öt, az azt meghaladóból egy-egy tartható. Hol akkor a változás? A változás első olvasatra apróságnak tűnik, holott az nagyon is jelentős. Július előtt a tárolható bontott mennyiség az üzlethelyiség eladóterének kiszolgálásra szolgáló részére volt meghatározva. Mi is a kiszolgálásra szolgáló rész? Gondoljunk azokra a nagyobb vendéglátó egységekre, melyek több, a vendégek fogadását, kiszolgálását célzó helyiséggel, esetleg csak több kiszolgáló pulttal rendelkeznek.

A NAV már említett információs füzetében rendkívül jól összeszedetten olvasható a lényeg, korrekt az értelmezés. Ahány pénztárgép, annyi kiszolgálásra szolgáló rész. Azaz ahány pénztárgép, választékonként annyiszor öt-öt, illetve egy-egy bontott kiszerelés.

A jelenlegi jogszabály szakít ezzel a „kiszolgálásra szolgáló rész” kifejezéssel, és azt mondja, hogy az „üzletben” lehet öt-öt, illetve egy-egy bontott kiszerelés. Ugye érezzük a problémát? A NAV a 86. számú  információs füzetében (ami aktualizálva van) lényegében ismétli a jogszabály szövegét, nem fűz hozzá magyarázatot. Ehhez nagyon nincs is mit hozzáfűzni, az üzlet kifejezés elég egyértelmű.

Azok a vendéglátó egységek tehát, melyek több kiszolgáló pulttal, több pénztárgéppel rendelkeznek, és például – nyilván nem közvetlenül, de – ötliteres kannából árulják a bort, már nem tehetik meg, hogy minden pultnál tartanak egy-egy bontott kannát.

Emellett ott van a röviditalok problémája is. Több olyan rövidital létezik, melyet illik a fagyasztóban tartani. Illendő azonban az is, ha érkezik egy torokfájós vendég, hogy kívánságára tudjunk hűtetlen itallal is szolgálni. A röviditalok általában két liter alatti kiszerelésűek. Amennyiben három kiszolgáló pultunk is van, ott már „bukhat a mutatvány”, mert nem lehet mindhárom pultban hűtött és hűtetlen ital is az adott választékból. Eddig a főszabály. A vendégeknek már kiszolgált termékek természetesen nem számítanak bele ebbe a korlátba.

Emellett megengedett, hogy amennyiben alkalmi rendezvényünkről megmaradnak bontott jövedéki termékeink, azokat üzletünk egy elkülönített részében tartsuk azzal a feltétellel, hogy a jogszabályban meghatározott részletezettségű, naprakész nyilvántartást vezetünk róluk.

Maradt még egy kérdés, a konyha: a főzéshez, sütéshez használandó alkoholtermékek. Jogszabályban július előtt sem volt, és jelenleg sincs olyan konkrét meghatározás, hogy a vendéglátó egység konyhájában tartható-e bontott jövedéki termék. A NAV 58-as (már nem aktuális) információs füzete azonban kitér erre a lényeges pontra is. A füzet lényegében azt mondja, hogy – nyilván bizonyos szabályok betartása mellett, de – „…a konyhában a felbontott italok a termék elkészítésének idejére tárolhatók. A termékek elkészültét követően megmaradt mennyiség a kiszolgáló részben helyezhető el, amennyiben az ott tárolható mennyiséget nem haladják meg”. Jelenleg ugye az üzletre van szabályozva a bontott mennyiség, és a konyha is az üzlet része. Azaz a megengedett mennyiségbe bele kell kalkulálnunk a konyhában lévő bontott termékeket is.

Nem e cikk témája, de fontos részlet, hogy júliustól az elvitelre értékesítendő borra vonatkozó szabályok is változtak…

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek a vendéglátós vállalkozások speciális szabályai, akkor jelentkezz a mai napon kedvezményesen a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében szeptember 12-én A vendéglátós vállalkozások adózási specialitásai nem csak könyvelőknek címmel megrendezésre kerülő konferenciámra, ahol személyesen is meg tudjuk vitatni felmerülő kérdéseidet.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM