Otthon dolgozol?

Ezeken a helyeken fogadd az ügyfeleket!

Annak, aki egyszemélyes vállalkozásként, egyéni vállalkozóként dolgozik könyvelőként, felesleges kiadás fenntartani egy irodát. Ilyen esetben otthonról dolgozunk. Azonban időnként találkozni kell az ügyfelekkel, és nem biztos, hogy ezt a saját lakásunkban ejtenénk meg. Mondunk pár helyet, ami kiválóan alkalmas az üzleti találkozókra.

Mikor ne találkozzunk otthon az ügyfelekkel?

Ha családi házunkban, külön bejárattal, vagy legalábbis az előszobából nyíló irodával rendelkezünk, akkor természetesen nem gond, ha otthon fogadjuk az ügyfeleket. Ha azonban egy kis garzonban lakunk, a hálószobánkban van az íróasztalunk, esetleg a nappaliban van az asztal, de mindenhol a gyerekek szétszórt játékaiba botlunk, akkor gondolkozzunk el egy alternatív lehetőségen, ha ügyfeleinket fogadnánk. Lehet, hogy erre csak évi 1-2 alkalommal kell sort keríteni, ne keltsünk rossz benyomást amiatt, hogy bár kiváló szakemberek vagyunk, de az anyagi lehetőségeink miatt szűkösebbek az életkörülményeink, vagy egyszerűen csak nem vagyunk az állandó rendrakás hívei.

Hol találkozzunk?

Ha alkalmi munkahelyre van szükségünk, erre kiválóan alkalmasak az úgynevezett közösségi munkahelyek. Ezek olyan nagy irodák, ahol egy munkához alkalmas íróasztalt, szükség esetén tárgyalót, de akár székhelyet is biztosítanak a vállalkozásod számára. Az, hogy ügyfelet is fogadhass, általában feláras, de egy iroda fenntartásához képest még így is elenyésző összegre jön ki. Magyarországon több ilyen közösségi munkahely is létezik, ilyen például Budapesten a belvárosi Kaptár vagy a LOFFICE, amely négy fővárosi iroda mellett Bécsben is működik. Sajnos vidéken kevés hasonló lehetőség van még Magyarországon.

Amivel mindenképp számolni kell, hogy így is, úgy is van költsége annak, hogy az otthonunkon kívül fogadjuk az ügyfeleket, mindig csak az a kérdés, az ügyfélszámhoz, bevételünkhöz mérten mennyit szánunk erre. Ha csak néhány ügyfelet szolgálunk ki, és úgy érezzük, még egy közösségi irodára se költenénk, akkor választhatunk olyan kávézót is, ahová kimondottan business-céllal látogatnak el az emberek. Ez esetben ugyan nem kötelező, de illik valamennyit fogyasztani, cserébe több órán keresztül intézhetjük egy kávé mellett ügyeinket. Egy kávézó előnye, hogy melegben, kényelmesen, asztal mellett beszélhetünk, ugyanakkor hátránya, hogy a körülöttünk ülők hallják, amit beszélünk, nagy üzleti titkokat nem célszerű egy zsúfolt helyen megbeszélni. Azonban ha csak egy bevallást kell áttekinteni, aláírni, tanácsot szeretnénk adni, akkor nyugodtan találkozzunk kávézóban az ügyfelekkel.

Mik a közösségi térben találkozás előnyei?

Egy kisvállalkozás, egy egyéni vállalkozó számára életbevágó fontosságú, hogy minél inkább leszorítsa a cégfenntartás költségeit. Sokan ezért sem tudnak irodát fenntartani, de az anyagiakon túl az egyszemélyes vállalkozások számára erre valóban nincs is igazán szükség.

A közösségi térben való találkozásnak ráadásul számos előnye is van. Az egyéni vállalkozók gyakran érezhetik magukat magányosnak, ha napokig otthonukba bezárva dolgoznak. Egy nyilvános helyen való találkozó, a kimozdulás feldobja az ember hangulatát, új lendületet kap a munka. Egy közösségi munkahelyen ráadásul új emberekkel is meg lehet ismerkedni, szélesíteni tudjuk a kapcsolati hálónkat, akár új ügyfeleket is nyerhetünk magunknak.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!