A legfinomabb kávék, amik felpörgetnek

Segítünk a választásban!

Amikor egymást érik a határidők, nincs is jobb dolog annál, mint egy finom kávéval kezdeni a napot. Ebéd után is jól esik a kollégákkal pihenni pár percet, amíg lefő a kávé, lehet kicsit beszélgetni, majd újra indulhat a pörgés. Az alábbiakban segítünk a kávéválasztásban.

A kávé fajtái

A babkávé cserje két legismertebb fajtája az arabica és a robuszta, a legtöbb kávégyártó ezeket dolgozza fel. Az arabica koffeintartalma körülbelül fele a robusztának, emellett aromásabb az íze. Alacsonyabb a savtartalma, és van egy jellegzetes karamellás utóíze. Mivel érzékenyebb növény, drágább is, mint a robuszta.

A robuszta alacsonyabb fekvésű helyen terem, több termést hoz, igénytelenebb. Ezek, valamint kesernyés íze miatt is olcsóbb. Gyakran keverik az arabicával. Megfelelő eszpresszót ugyanakkor csak minőségi robusztát is tartalmazó kávéból lehet főzni. További érdekesség, hogy a világ legdrágább kávéja, a civet kávé is robuszta fajta.

Melyik a legfinomabb a boltban kapható őrölt kávék közül?

A NÉBIH szakemberei 39 őrölt kávét teszteltek és hasonlítottak össze különböző szempontok szerint, és még kedveltségi vizsgálatot is végeztek. Ez alapján a legjobb kávénak a Tschibo Exclusive-ot hozták ki. Második lett a Bellarom Gold, harmadik pedig a Pellini Tradizionale. Jó helyezést ért még el a teszten a Dowe Egberts Omnia Classic, a Jacobs Merido Mocca és a Lavazza Crema e Gusto.

Gondolj másképp a kávézásra – cikória

Nagyanyáink idejében a cikória kávét a valódi feketekávé helyett használták, pótlékként. Szinte teljesen kikopott a köztudatból, de az utóbbi egy-két évben ismét reneszánszát éli. Franciaországban ugyanakkor máig minőségi élvezeti cikk-ként tartják számon.

A cikória kávé a cikória vagy mezei katáng megpörkölt gyökere. Azért került ismét előtérbe, mert a legtöbb ételérzékenységben szenvedő ember, akikből egyre több van, valamint a kismamák, gyerekek, magas vérnyomásban szenvedők, epeproblémákkal küzdők, vérszegények számára a feketekávé kimondottan káros a magas csersav és koffein tartalom miatt. A cikóriában ugyanakkor vannak egészséges kávésavak, rostok, inulin, ami a bélműködést javítja. Emellett koffeinmentes, így bármikor, bárki által fogyasztható, akár még a gyerekünknek is adhatjuk. Ráadásul ugyanúgy készíthető belőle presszókávé, cappuccino, melange, mint a feketekávéból.

Akárhogy is isszuk a kávét, új ízeket mindig érdemes kipróbálni. Kellemes kávézást!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!