Láttad ezt a filmet?

Mutatunk néhányat...

Fel tudsz sorolni kapásból három filmet, amiben a könyvelőnek fontos szerepe van? Ha nem, mutatunk néhányat.

Gondolkodtál már azon, miért lehet, hogy a filmekben a könyvelőket sematikusan ábrázolják? Leggyakrabban kétféle karakter fordul elő. Az egyik a szürke kisember, akivel nem történik semmi érdekes (vajon miért gondolják azt a rendezők, hogy ez egy unalmas munka?!?), aztán váratlan fordulat áll be az életében. A másik a maffia embere, szintén háttérember, de kulcspozícióba kerül, mint minden szám tudója, amikor pereskedésre, eljárásra kerül a sor.

A rendezők, forgatókönyvírók felfogását nem fogjuk tudni egyik napról a másikra megváltoztatni, legfeljebb jót mulathatunk ezeken a tipizálásokon.

Inkább nézzünk meg pár olyan filmet, ahol a könyvelőnek valamiért fontos szerepe van. Láttad már mindet? Ha nem, pótold be!

Randiguru

Albert, a pocakos, szemüveges, jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe. Elmegy hát a Randiguruhoz, hogy segítsen neki. Miközben ő Albertet trenírozza, maga is beleszeret egy csinos riporternőbe. A szálak bonyolódnak, a férfiak ügyetlenkednek, ahogy az egy vígjátékban szokás, és persze a vége happy end. A sztori aranyos, a film szórakoztató, Albert pedig bájos a maga esetlenségében.

Szereplők: Will Smith, Eva Mendes, Kevin James, Amber Valletta

A remény rabjai

Egy bankárt lecsuknak kettős gyilkosság miatt. A börtönben elvállalja az egyik rabtársa illegális jövedelmének könyvelését, és kivívja a rabok elismerését. Cserébe lehetőséget kap a börtön könyvtárának fejlesztésére, amivel egy kis emberi méltóságot csempész a börtön falai közé.

Szereplők: Tim Robbins, Morgan Freeman, William Sandler, Bob Gunton, Clancy Brown

Éjszakai rohanás

A volt chicagói rendőr össze van bilincselve egy könyvelővel, aki 15 millió dollárt tulajdonított el egy cégtől, ami a maffiáé. A könyvelő fejére vérdíjat tűztek ki, amelyet az exrendőr is szeretne megkapni. Az út során rengeteg kaland és izgalom vár rájuk.

Szereplők: Robert de Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto, Philip Baker Hall

A példák is mutatják, hogy bár a könyvelőt szürke kisembernek tartják, mégis sok esetben kulcspozícióba kerülhet. Okos, jól ért a számokhoz, és így nagy dolgokat hajthat végre. Nem véletlen, hogy többségében drámák, fajsúlyosabb filmek mellékszereplője, mint vígjátékoké.

Várjuk a te kedvenc szakmabeli filmedet is! 🙂

Jó mozizást!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!