Külföldi kiküldöttek a gyakorlatban – 2. rész

Egyéb számviteli, adózási kérdések

Korábbi cikkeinkben kitértünk a külföldi magánszemélyek Magyarországi foglalkoztatása esetén felmerülő költségekre, azok számviteli elszámolására és adózására. Jelen cikkünkben egyéb fontos tényezőkre szeretnénk felhívni a figyelmet, amely mind a belföldi, mind a külföldi kiküldetéseket érinti.

Jól tudjuk, hogy egy 6 órát meghaladó (akár belföldi, akár külföldi) kiküldetés esetén nem csak napidíjjal kell számolni. A munkavállalónak valahogy, valamilyen módon el kell jutnia a kiküldetés helyszínére, így az üzleti utazás elszámolása és bizonylatolása, továbbá annak adózása nem mindegy, hogy mikor és hogyan történik. Az utazás történhet tömegközlekedéssel, vagy a magánszemély saját gépjárműével, esetenként bérelt gépjárművel.

Ha a munkavállaló tömegközlekedéssel, saját bérletével utazik, amelyet a munkáltató a cafetéria keretében biztosít számára, annak elszámolása és adózása ismert. Azonban, ha már taxival, egyéb gépjárművel utazik, úgy a munkáltató nevére szóló számlával és egyéb bizonylattal kell igazolni az utazást és annak okát (azaz hivatali, üzleti jellegét). (Számv. tv. 166.§.) A munkavállaló saját gépjárműével történő üzleti utazás esetén figyelni kell arra, hogy annak költségét mikor és milyen formában térítheti meg a munkáltató a munkavállaló részére. (2012. évi I. törvény Mt. 200. § (1))

Amennyiben a munkáltató a kiküldetés során bérelt gépjárművet biztosít a munkavállaló részére az utazáshoz, ebben az esetben a munkáltatónak ellenőrizni kell, hogy a gépjármű után megfizetik-e a cégautóadót. Ez belföldön történő utazás esetén a bérbeadótól kért nyilatkozat alapján könnyen igazolható, azonban külföldi utazás esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet, kivéve, ha a gépjárművet itthon bérelték és az utazást Magyarországon kezdték meg. (Gjt. 17/A. §.)

Ezért is fontos megfelelően áttanulmányozni nem csak a személyi jövedelemadó törvényben leírtakat, hanem az egyéb törvényi rendelkezéseket is, hiszen további adófizetési kötelezettség is keletkezhet egy kiküldetés során. Ha ezen adókötelezettségünket nem fizettük meg (még ha kis összegről is legyen szó), egy adóellenőrzés során az Adóhatóság adóhiányt, adóbírságot, késedelmi pótlékot állapíthat meg, mind amellett megbízható adózói minősítésünk elvesztésével is számolhatunk, amennyiben korábban azt elnyertük.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!