Külföldi kiküldöttek a gyakorlatban – 1. rész

A munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv módosítása

Az Európai Unió tagállamai több mint másfél éves tárgyalás után 2018 áprilisában jóváhagyták a munkavállalók kiküldetéséről szóló 1996-os irányelv (96/70/EC) módosításáról szóló kompromisszumos szöveget.

A módosítás célja, hogy tisztességes egyensúly jöjjön létre a munkavállalói jogok és a szolgáltatásnyújtás szabadsága között, konkrétabban az, hogy méltányos béreket és egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a kiküldő vállalatok és a fogadó országban lévő helyi vállalatok viszonylatában, mindeközben biztosítva a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó elv érvényesülését.

Fontos kérdés, hogy ki minősül kiküldött munkavállalónak. Az irányelv szerint kiküldött munkavállalónak kell tekinteni azt a munkavállalót, akit munkáltatója egy másik Európai Uniós tagállamba küld ki, hogy ott ideiglenes jelleggel szolgáltatásokat nyújtson.

Az irányelv módosítás különösen a következőkről rendelkezik:

  • a kiküldött munkavállalókra a kiküldetés első napjától fogva ugyanazok a javadalmazási szabályok fognak vonatkozni, mint a fogadó tagállamban lévő helyi munkavállalókra, továbbá egyértelműbbek lesznek a juttatásokra vonatkozó szabályok,
  • bevezetésre kerül a hosszú távú kiküldetés fogalma: ennek értelmében a munkavállaló kiküldhető hosszú távra, és 12 hónap elteltével – először egy 6 hónapos hosszabbítással – a kiküldött munkavállalóra szinte minden tekintetben a fogadó ország munkajoga fog vonatkozni,
  • emelkedik a potenciális kollektív szerződések száma,
  • a munkaerő-kölcsönzőknek a munkavégzés helye szerinti tagállamban alkalmazásba vett alkalmi munkavállalókra alkalmazandókkal azonos feltételeket kell garantálniuk a kiküldött munkavállalók számára,
  • fokozódik a kiküldetések összefüggésében elkövetett csalásokkal és visszaélésekkel kapcsolatos együttműködés.

Az átültetés határideje és az alkalmazás kezdő dátuma az irányelv hatálybalépésétől számított két év, azonban a nemzetközi közúti közlekedési ágazat esetében az irányelv rendelkezéseit a majdani ágazatspecifikus jogszabályok hatálybalépésének napjától kezdve kell majd alkalmazni.

A Tanács a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv módosítását 2018. június 21-én fogadta el, a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még alá kell írnia az elfogadott irányelvet.

* * *

Amennyiben te is rendszeresen kiküldött munkavállaló vagy, vagy céged érdekelt a kiküldetéssel kapcsolatban, akkor szeretnénk a figyelmedbe ajánlani a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2018. október 15-én megrendezésre kerülő Külföldi kiküldöttek a gyakorlatban – munkajog, szja, tb, számvitel című konferenciát, melyre most még kedvezményesen jelentkezhetsz.

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!