Kneipp atya és a tavasz

avagy hidroterápia otthon...

Beindult a nagyüzem a könyvelőknél, a tavalyi év zárása, a beszámolók és adóbevallások elkészítése nagy terhet ró ránk nap-mint-nap. A tavasz szépséges pillanatait bentről élvezhetjük csak, viszont a tavaszi fáradtság és immungyengeség megkeserítheti a mindennapjainkat. Sokféle természetes segítséggel tehetjük jobbá a napjainkat ezek közül az egyik a vízterápia.

Hallottál már Kneipp atyáról?

A 19. században élt és a természetgyógyászat egyik nem sűrűn használt ágát, a hidroterápiát tette közkedveltté. Miután betegségét, az akkoriban gyógyíthatatlannak tartott tuberkulózist, a hideg Dunában rövid fürdőkkel maga kúrálta, intenzíven elkezdett foglalkozni a víz egészséget támogató erejével és az egyes növények gyógyhatásával. Hosszú évekig tartó tanulmányainak és gyakorlati alkalmazási sikereinek eredménye, egy új életfelfogás. Sebastian Kneipp szerint a hidroterápiához a rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás és testi-lelki-szellemi egyensúly is fontos. A kúra a stressz csökkentésén kívül a megelőzésben is jól használható, hiszen edzi az immunrendszert, javítja a keringés és a vegetatív idegrendszer tónusát.

Mit is tegyünk magunkért napi 5 percben:

  • Reggel vagy este vegyünk váltózuhanyt! Kezdjük kellemesen meleg vízzel, majd váltsunk át langyosra, ismét meleg víz következik, majd langyos. Kb félpercenként váltogassuk a különböző hőfokú vizet. Csináljunk 3-5 kört. Ha már megszoktuk, akkor langyos helyett jöhet a hideg!
  • Tapossuk a vizet! Természetes vizekben vagy otthon, a fürdőkádban is végezhetünk hidegvíz taposást 5-10 percen át. Felüdít, felpezsdíti a keringést, stabilizálja az immunrendszert. Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezzük be, és lábunkat tartsuk melegen!

Mikor nem javasolt a vízkúra használata?

  • Közvetlenül szívinfarktus után.
  • Súlyos szív- és érrendszeri megbetegedésben.
  • A pajzsmirigy túlműködése esetén.
  • Előrehaladott daganatos megbetegedésben.
  • Súlyos vesebetegségben.
  • Terhesség alatt csak rendkívül óvatosan.
  • Közvetlen étkezés után.
  • Ha nincs kellően átmelegedve a szervezet és/vagy hideg a fürdőszoba.

Már napi 5 perces öngondoskodás is nagyon sokat segíthet, hogy megőrizzük az egészségünk és a vitalitásunk a munka mellett!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!