Igénybe vehető szocho kedvezmények

Éljünk a törvény adta lehetőséggel…

A minimálbér jelentős emelkedésével még fontosabb szempont lett a hatékony munkabér gazdálkodás. Mivel az óraszámok csökkentése nem minden esetben a legcélravezetőbb, fontosnak tartom, hogy a cégvezetők értesüljenek, és éljenek a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményekkel, ehhez pedig fontos, hogy szakértőként is tisztában legyünk a kedvezményekkel kapcsolatos részletszabályokkal.

A munkahelyvédelmi akcióterv által bevezetett kedvezmények 2014-ben léptek hatályba, de azóta is folyamatosan változnak, hogy minél szélesebb kör számára elérhetők legyenek. Éppen ezért a változások nyomon követése fontos feladat. És ha már változás: itt említendő meg, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint 2018. évtől a szociális hozzájárulási adó mértéke tovább csökken 20%-ra, tehát a kedvezmények rendszerén jövőre az adókulcs-változást is át kell vezetni. (A tegnapi napon benyújtott T/17776 számú törvényjavaslat a szociális hozzájárulási adó kulcsának 20 százalékra történő csökkentése helyett 19,5 százalékra történő mérséklését kezdeményezi 2018. január 1-jétől. – a Szerk.)

2017-ben a szociális hozzájárulási adó terhére igénybe vehető „legnépszerűbb” kedvezmények a következőképpen alakultak.

A GYED, GYES, valamint a GYET folyósítása alatt, vagy azt követően adható kedvezmény kapcsán beszélhetünk az egyetlen olyan kedvezményezetti körről, ahol a részmunkaidőben foglalkoztatottakra vonatkozó arányosítási szabályt nem kell alkalmazni:

  • 1-2 gyermek esetén: a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első 2 évében, illetve ez idő alatt, az említett összeghatárig szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni. Továbbá 11 % -al csökkenthető a foglalkoztatás 3. évében.
  • 3 gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult szülő esetén: a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első 3 évében, illetve ez idő alatt, az említett összeghatárig szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni. Továbbá 11 % -al csökkenthető a foglalkoztatás 4. és 5. évében.

A kedvezmény az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól a 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig, 3 vagy több gyermek esetén 69. hónap végéig, de maximum 5 évig, a TB kifizetőhely, vagy az egészségbiztosítási szerv, illetve a kincstár által kiállított igazolás birtokában érvényesíthető.

25 év alatti és 55 év feletti foglalkoztatott után a szocho a bruttó munkabér, de max. 100 ezer Ft 11 %-kal csökkenthető. Előbbi esetben utoljára a 25. életév betöltése hónapjának utolsó napjáig, utóbbi esetben az 55. életév betöltése hónapjának első napjától érvényesíthető.

25 év alatti, legfeljebb 180 nap biztosítási idővel rendelkező pályakezdő esetén, a NAV által kiadott 15 napnál nem régebbi igazolás birtokában a szocho a bruttó munkabér, de max. 100 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a foglalkoztatás első 2 évében. Ez idő alatt, az említett összeghatárig szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni.

Szakképzettséget nem igénylő munkakörben (FEOR 9) foglalkoztatottak utáni adókedvezmény a bruttó munkabér, de max. 100 ezer Ft 11 %-kal csökkenthető.

Tartósan álláskeresők után a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első 2 évében, illetve ez idő alatt, az említett összeghatárig szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni. Továbbá 11 % -kal csökkenthető a foglalkoztatás 3. évében, az állami foglalkoztatási szerv által kiállított igazolás birtokában.

Mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után az adókedvezmény a 25 év feletti és 55 év alatti, kizárólag a FEOR 61 csoportjába tartozó, illetve 7333 és 8421 számú foglalkozás szerinti munkakörben érvényesíthető. A szociális hozzájárulási adó a bruttó munkabér, de max. 100 ezer Ft 11 %-kal csökkenthető.

Szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás új munkavállalóira tekintettel a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első 2 évében, illetve ez idő alatt, az említett összeghatárig szakképzési hozzájárulást sem kell fizetni. Továbbá 11 % -al csökkenthető a foglalkoztatás 3. évében. A jogosultság feltétele, hogy a munkáltató az új munkavállalóval létesített munkaviszony átlagos statisztikai állományi létszámát növeli, által az előző hónaphoz képest, illetve a kedvezményezett időszakban nem csökkenti azt. További feltétel az új munkavállaló bejelentett lakóhelye legalább 6 hónapja a szabad vállalkozási zónában, vagy ennek határától legfeljebb 20 km-re legyen.

Kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény:

  • doktori, vagy ennél magasabb tudományos fokozattal rendelkező kutató, fejlesztő esetén a bruttó munkabér, de legfeljebb 500 ezer Ft 22 %-kal csökkenthető a szociális hozzájárulási adó
  • doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt után a bruttó munkabér, de legfeljebb 200 ezer Ft 11 %-a az adókedvezmény.

Karrier Híd programban résztvevők utáni kedvezmény a bruttó munkabér, de max. 100 ezer Ft 11 %-a. Feltétele, hogy a munkavállaló legkésőbb a munkába lépést megelőző napon rendelkezzen az állami foglalkoztatási szerv által kiállított hatósági bizonyítvánnyal, melyet 2017. augusztus 31-ig benyújtott kérelem alapján állítanak ki. Az igazoláson fel van tüntetve az érvényességi idő kezdő és utolsó napja.

Végül, de nem utolsó sorban fontosnak tartom megemlíteni a megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető adókedvezményt, mely megilleti az

  • egyéni vállalkozót
  • Kkt, Bt, Kft, közös vállalat, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, szabadalmi ügyvivői iroda, -társaság, ügyvédi-, közjegyzői-, végrehajtói irodát és az egyéni cég tagját.

Feltétele, hogy a vállalkozó vagy tag I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult, és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül, illetve egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 % vagy kisebb mértékű. Az egyéni vállalkozó, vagy a tag után megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után a szociális hozzájárulási adó 22%-os mértékkel csökkenthető.

Mint a fentiek alapján is látható, a sokszínű kedvezmények alkalmazása során fontos odafigyelni a részletekre is, hogy a megfelelő jogosulti kör számára alkalmazzuk azokat.

* * *

Amennyiben érdeklődsz az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos, kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >>> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM