Az online számlázásról szoftverfejlesztőknek

Vizsgáljuk felül rendszerünket a bevezetés előtt!

Fellélegezhettek az idei év elején a szoftverfejlesztő cégek (is) amikor kiderült, az online számlázás az eredetileg tervezettnél egy évvel később, 2018 júliusától kerül bevezetésre.

A NAV erre az egy évre tesztidőszakot biztosít, ami egy nagyszerű lehetőség. Az úgynevezett KOBAK rendszerhez már július óta lehet csatlakozni, a szükséges technikai információk a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon érhetőek el. Erről az oldalról tölthető le a tervezéshez szükséges XSD állomány is. Erősen javasolt minden érintett szoftverfejlesztő cégnek, hogy éljen a NAV adta lehetőséggel, csatlakozzon a tesztrendszerhez, és ne az utolsó pillanatban végezze el a fejlesztést. Elképzelhető, hogy éles indulásig lesznek apróbb módosítások, de az elv és a struktúra, alapjaiban nem fog változni.

Az idő előtti fejlesztéssel, a tesztlehetőség igénybevételével jóval többet nyerünk, mint amennyit veszíthetünk. Nem arról van szó, hogy be kell áldoznunk egy-egy ügyfelünk, vagy saját cégünk éles adatbázisát a teszteléshez, sőt, nem is javasolt ez a módszer. Nyilván a regisztrációs adatoknak valósnak kell lenniük, de a KOBAK-hoz egy tesztrendszerrel is csatlakozhatunk.

Azért is nagyszerű ez a lehetőség, mert így valamennyi esetet letesztelhetünk. Kipróbálhatjuk fejlesztésünk működését a legkülönbözőbb adattartalmú tesztszámlákkal, még olyanokkal is, melyek eddig egyik ügyfelünknél sem fordultak elő, de nyilván fel kell készülnünk rájuk.

Nem szeretnék a részletes követelményekről írni, hisz az „onlineszamla” oldalon minden megtalálható. Már „GYIK” menüpont is felmerült, ami választ ad az eddig felmerült kérdésekre.

Inkább egy, a fejlesztésnél is fontosabb feladatra hívnám fel a figyelmet, amit még az online számlázás éles indulása előtt, mielőbb el kell végeznünk. Vizsgáljuk felül rendszerünket, hogy az minden szempontból megfelel-e a jogszabályi követelményeknek. Lehetnek olyan kisebb-nagyobb funkciók, műveletek, melyek szabálytalanul működnek, csak ez eddig nem derült ki, vagy elsiklottunk felette, esetleg tudatosan, felhasználói nyomásra hagytuk így működni a szoftvert, és eddig „megúsztuk”, mert eddig nem volt belőle probléma. Ugye tudjuk, hogy lényegében miről is van most szó?! Be fognak menni a számlák a NAV-hoz! Az engedékenységnek vége, ugyanis be kell szigorítanunk rendszerünket, és esélyt se adjunk arra, hogy ügyfeleink szabálytalan számlákat állíthassanak ki!

Nézzünk néhány példát, mire is gondolok!

Tipikus eset a felhasználói nyomásra, hogy szeretnek előre számlázni. Ez általában akkor fordul elő, ha adott napon nagyobb mennyiségű számlát kell kiállítaniuk, amire már tudják, nem lesz idő, és pár nappal korábban elkezdik legyártani őket. Nyilván adott napi, azaz egy jövőbeni kiállítási dátummal, ami már eleve hamis információ a számlán. Eközben persze az élet sem áll meg, aktuális napi kiállítás dátummal is készülnek a számlák.

Nézzük, mi lesz a végeredmény. Sorszám szerint rendezzük a legyártott számlákat, a kiállítás dátuma pedig ide-oda ugrál… Győzzük meg az ügyfeleket, és zárjuk be ezt a kiskaput!

Ott vannak például az elszámolási időszakos számlák, ami szintén egy kényes pont. Lehetőséget nyújt szoftverünk ilyen ügyletek kezelésére? Figyelünk a dátumok helyességére, vagy teljes mértékben a felhasználóra bízzuk?

Jogszabály alapján a megfelelő szabályokat a rendszerbe építve a teljesítés dátum minden egyes esetben meghatározható. Azaz fogni tudjuk a felhasználó kezét, hogy ne állíthasson ki szabálytalan dátumokkal elszámolási időszakos számlát.

Megemlíthetjük még a díjbekérő-előlegszámla(k)-végszámla esetkört, ami szintén jelentős számú szabály megalkotását igényli a szoftvertervezés során.

Összességében a lényeg: vizsgáljunk felül minden funkciót, ne adjunk egyetlen apró szabálytalanságra se esélyt, ne hagyjunk „támadási felületet” a rendszerben.

* * *

Amennyiben érdeklődsz az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos, kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >>> Jelentkezem

Ajánljuk figyelmedbe hiánypótló kiadványunkat Digitális revolúció és az új nemzetközi adótrendek címmel, melyben – többek között – az adóhatóság jelenlegi és jövőbeli digitalizációs megoldásairól is olvashatsz.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!