Húsvéti finomságok

Lássuk, mik a jellegzetes ételeink!

Bár minden ünnep különleges, sokak számára a húsvét a böjt utáni lakomával is jár. Megannyi finomság kerülhet ilyenkor az asztalra. Lássuk, mik a jellegzetes ételeink!

Már maga a húsvét elnevezés is onnét ered, hogy az ünnep vasárnapján vége az önmegtartóztatásnak, a hús nélküli életnek. A legjellegzetesebb ételek közé tartozik a bárány, a tojás, a sonka, a torma.

A bárány a legtöbb helyen már csak húsvétkor kerül az asztalra. Minél fiatalabb állat húsát válaszd, az idősebbet sötétebb színéről ismerheted fel. Természetesen, manapság ugyanúgy lehet szárnyast vagy halat is fogyasztani ilyenkor.

A sonka ezzel szemben szinte a húsvét egyik szimbóluma lett a tojás mellett. Fogyasztható sülve, főve, hidegen, felszeletelve, szendvicsalapanyagként. Kedvelt étel a tormakrémes sonka, de a füstölt, főtt, kötözött sonkát is sok háztartásban fogyasztják ilyenkor tojás, torma, kalács kíséretében.

A tojás az újjászületés szimbólumaként jelent meg már a kereszténység előtt is, és máig őrzi szerepét az ünnepben is. A piros tojás eredetileg Jézus vérét jelenti. Mivel maga a tojás a tökéletességet jelenti formájával, így, ha mintázzák, akkor is szimmetrikus alakzatok kerülnek rá. Lehet a sonka kísérője húsvétkor, de kiváló a töltött tojás is.

Új kedvencként jelentek meg az ünnepi asztalon a különféle majonézes saláták, de zöldség, és gyümölcstálakat is egyre több helyen tesznek az asztalra.

Elmaradhatatlanok a finom desszertek is az ünnepek alatt, főleg, ha a locsolókat is szeretnénk hétfőn valamivel megkínálni. A húsvétnak ugyanakkor nincs olyan tipikus süteménye, mint amilyen például a mézeskalács karácsonykor. Az olaszok például édes, cukros kalácsot fogyasztanak ilyenkor. Nálunk szinte bármi előfordulhat az asztalon, kedvelt például a kuglóf, a keksztekercs, de ha nem szeretnél órákat tölteni a konyhában, akkor a kész, leveles tésztából készült édes és sós vendégváró falatkákkal sem foghatsz mellé.

Ha viszont szeretnél valami különlegességgel kísérletezni, akkor süss egy citromos-mákos vaníliakrémes tortát! Időigényes az elkészítése, de nem fogjátok megbánni! 2 tojást keverj ki 25 dkg cukorral, majd adj hozzá 5 dkg olvasztott margarint.  Egy zacskó sütőport keverj össze 25 dkg liszttel, 10 dkg mákkal, add hozzá a keveréket a cukros tojáshoz, majd önts hozzá 2,5 dl tejet és egy citrom kifacsart levét. Jól keverd el az egészet.

A tésztát öntsd bele egy 24 centis tortaformába, és 180 fokon süsd meg a sütőben. Ha kész, vágd fel 3 részre.

A krémhez két vaníliás pudingport keverj össze 25 dkg cukorral és 6 dl tejjel, főzd sűrűre, majd hagyd kihűlni. Ha már hideg, keverj bele 30 dkg margarint vagy puha vajat. A krémmel töltsd be a tortát.

Végül ízlés szerint kívülről is kenhetsz krémet a tortára, és a tetejére szórhatsz apróra vágott diót, vagy pedig olvassz fel 10 dkg étcsokoládét, és ezzel kend be a torta tetejét.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!