Tavaszi méregtelenítés zöldséggel

Méregtelenítés során felszámoljuk a szervezetünkben felhalmozódott, táplálkozással vagy a környezetből bekerült káros anyagokat. Ehhez számos zöldség a segítségünkre lehet.

A szervezetünkben felhalmozódó méreganyagoktól időről időre meg kell szabadulni. A tavasz az újjászületés, a megújulás időszaka, kiválóan alkalmas a méregtelenítésre is. Nem utolsó sorban, ezzel elkezdhetjük a felkészülést a bikiniszezonra. Lássuk, mik lehetnek a segítségünkre ebben!

Rukkola

A rukkola a mediterrán konyha egyik alapanyaga, amely remek méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, a szulforafán és az indol-3-karbid pedig extra méregtelenítő hatású összetevője. Védelmet nyújt az öregedés, a szürkehályog kialakulása ellen.

Kiváló salátába, de tehetjük szendvicsre, tésztába is.

Fokhagyma

Dédszüleink, nagyszüleink konyhájának is nélkülözhetetlen alapanyaga volt, népszerűsége máig töretlen. Kéntartalmú vegyületei felveszik a harcot a belekben lévő káros baktériumokkal és gombákkal. Véd a szívbetegség, egyes rákfajták, valamint az ízületi gyulladás ellen is.

Citrom

Helyreállítja a szervezetünkben a savas-lúgos egyensúlyt, amely segít a káros anyagok szervezetből való eltávolításában.

Alma

Az egyik legolcsóbb, mindenki által elérhető gyümölcsünk. Oldhatatlan és oldható rostjai segítik a méreganyagok felszívódását és távozását. A benne lévő sav segít megszabadulni a nehézfémektől.

Változatos formában fogyaszthatjuk, magában, salátában, szószként, zabkásával vagy müzlivel, magvakkal kiegészítve. Mézzel is nagyon finom.

Káposzta

Kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor összetevő révén megszünteti a szervezetben a potenciálisabb rákkeltő anyagokat. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, de enyhén főzve, salátába keverve vagy zöldséglé formájában is fogyasztható.

Avokádó

Bár jelenleg a zsírszegény diéta a sláger, a méregtelenítés folyamatában a zsírnak kiemelkedő szerepe van, mert elősegíti az epe kibocsátását az epehólyagból. Segítségével távoznak a méreganyagok és jobban hasznosulnak a vitaminok, amiben az avokádó szintén gazdag.

Gyömbér

Gyulladásgátló, javítja az emésztést, hozzájárul ahhoz, hogy a táplálék gyorsabban áthaladjon a beleken, kevesebb méreganyagot hagyva hátra. Fogyaszthatjuk levesként, salátaöntetbe reszelve, de teaként is nagyon finom.

Egzotikus méregtelenítők

Míg a fent felsorolt zöldségek könnyen elérhetők és mindenki által ismertek, mellettük még számos más kiváló méregtelenítő zöldség is létezik. Ilyen például a Kis-Ázsiában honos mandragóra, amely gyógynövénynek minősül és sebgyógyításra is alkalmas, vagy a Közép-Ázsiában honos gránátalma, mely kiváló antioxidáns és szintén gyulladáscsökkentő hatása van.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!