Hogyan oldjuk a stresszt a májusi adóbevallások idején?

Egy kis segítség: sport, vitamin és alvás

Nem könnyű ez az időszak a könyvelők számára. Rengeteg a munka, sokszor nehéz az ügyfelekkel, akikkel szemben udvariasnak, higgadtnak kell maradni. Így a felgyülemlett stressz előbb-utóbb különféle tüneteket okozhat gyomorbántalmak, alváshiány formájában például. Nagyon fontos ezért, hogy erre az időszakra előre felkészüljünk, és megfelelő stresszoldó technikákat alkalmazzunk.

A stressz ugyan önmagában nem betegség, de hosszú távon fizikai tüneteket produkál, amit nyilván mindannyian el szeretnénk kerülni. Ezért kell előre lelkileg felkészülnünk például az szja-bevallás időszakára – hiszen az minden évben-, így most is elérkezik.

Egyénfüggő, kinek milyen technika válik be, ezért többféle módszert is ajánlunk.

  1. Beszélgess!

Nagyon fontos, hogy kibeszéljük magunkból a felgyülemlett feszültséget. Udvariasan az ügyfelek felé is jelezhetjük, hogy tisztában legyenek vele: ilyenkor rengeteg a munka, szorosak a határidők, és ahhoz, hogy mindenki bevallása elkészüljön, az ügyfél részéről is megértésre és kooperációra van szükség.

A szoros határidők, a felgyülemlett munka már önmagában elég feszültséget okoz, hiszen ez az időszak gyorsaságot, folyamatos koncentrációt igényel a részünkről. Ezt a fajta stresszt oldhatjuk egy kiadós beszélgetéssel, például munka után üljünk be a barátnőkkel egy kávéra, süteményre. Ne rohanj azonnal haza, hogy belevesd magad a házimunkába!

  1. Sportolj!

A mozgás is kiváló stresszoldó. Például a futás monotonitása vagy a jóga során a befelé fordulás, önmagunkra figyelés mind kiváló lehetőség arra, hogy a szellemi fáradtságot, stresszt feldolgozzuk. Ezért májusban hetente többször is iktassunk be valamilyen sportot a napirendünkbe.

  1. Este ne gondolkodj!

Fontos, hogy a munkát elválasszuk a magánélettől. Amint kitetted a lábad a munkahelyedről, ne foglalkozz tovább a problémákkal. Élvezd a madárcsicsergést, a napsütést! Ha otthon dolgozol, akkor óhatatlanul is pörögsz tovább, mert a munka végére akarsz jutni. Egy-két napnál tovább azonban nem lehet bírni a túlórát, a következő nap sokkal kevésbé lesz hatékony. Emiatt jelölj ki egy 8, maximum 10 órás munkaidőt, amikor koncentrálsz, és utána hagyd abba a munkát, és ha teheted, menj is el otthonról.

  1. Egyél sok vitamint!

Nagyon fontos, hogy feltöltsd a vitamin raktáradat, különben a szervezeted nem tudja miből fedezni az extra pörgést, a szellemi terhelést. A különböző multivitamin tabletták helyett egyél minél változatosabban, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt! Emellett szedhetsz C-vitamint, és ajánlott a Magnézium fogyasztása is, ez ugyanis az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges.

  1. Aludj eleget!

Bár ott a késztetés, hogy minél többet dolgozz, hidd el, ha nem pihened ki magad megfelelően, másnap nem bírsz teljesíteni. Így amit nyertél a túlórával az egyik nap, azt másnap elveszíted, mert a fáradtságtól nem bírsz hatékonyan dolgozni.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!