Hogyan kérjünk fizetésemelést a főnökünktől?

Néhány hatékony érv...

A fizetésemelés kérése mindig nehéz ügy. Sok mindent át kell gondolnunk, mielőtt a főnökünk elé tárjuk az igényeinket, és jól kell tudni alátámasztani annak jogosságát. Összegyűjtöttünk pár hatékony érvet.

Bármennyire is szeretnénk több pénzt, csak akkor fogjuk megkapni, ha megfelelően tudunk érvelni igazunk mellett. Ez esetben is előfordulhat azonban, hogy főnökünk nemet mond rá, akár azért, mert valóban nem tud a cég több pénzt kifizetni. Jó, ha mindkét fél kellő rugalmassággal közelít egymáshoz egy bértárgyaláson.

Először is, mérjük fel a piaci helyzetet. Érdeklődjünk ismerőseinknél, mennyit keresnek mások hasonló szakmában, illetve mennyit kapnak ugyanannál a cégnél, az azonos beosztásban, hasonló tapasztalattal bíró dolgozók. Önmagában az, hogy egy fiatal kolléga nemrég fizetésemelést kapott, nem érv, ha épp a kezdő fizetését emelték meg, ami még így is elmarad a tapasztaltabb munkaerők bérétől.

Van, aki azért kér fizetésemelést, mert megkeresték egy jobb ajánlattal. Ilyenkor azonban mérlegelni kell azt is, hogy a több fizetés önmagában elegendő-e a számunkra, mert egyébként szeretjük a munkahelyünket és mindennel elégedettek vagyunk, vagy már amúgy is új kihívások felé kacsintgatunk. Ez esetben hosszú távon megéri a kihívásokat választani, ami előrébb visz a karrierben, ez ugyanis általában önmagában is meghozza a több fizetést is.

Válasszuk meg a megfelelő időpontot a kérésünk előterjesztésére! Kérjünk előzetesen időpontot, és jelezzük, hogy valami fontosról szeretnénk beszélni, sose a konyhában vagy jövet-menet szegezzük neki a főnöknek a kérést akkor se, ha folyton rohan és nehéz elcsípni. Nem baj, ha ő is át tudja előre gondolni, mik a cég lehetőségei.

Olyankor álljunk elő a kéréssel, amikor épp befejeztünk egy sikeres projektet. Így érvként hozhatjuk fel, hogy valamit letettünk az asztalra, láthatja rajtunk a főnökünk, hogy megbízható, jó munkaerőnek számítunk, akit érdemes megtartani. Jelezhetjük, hogy amúgy nagyon szeretünk itt dolgozni, de mivel évek óta ugyanannyi a bérünk, így nehezebben élünk meg, ezért is szeretnénk valamennyivel több pénzt. Ellenkező esetben sajnos kénytelenek lennénk más munkahely után nézni (ezt az érvet csak akkor dobjuk be, ha tudjuk, hogy létezik ilyen munkahely), vagy keresetkiegészítési lehetőséget kellene keresnünk. Ha épp elszúrtunk valamit vagy dühösek ránk a kollégák, vezetők, inkább várjunk pár hónapot.

Fontos a jó időzítés! Soha ne kérjünk fizetésemelést hétfőn, amikor a hétindító értekezletekre rohangál a főnök, folyamatosan telefonál és a felhalmozódott e-mailekre válaszol, se pénteken, amikor már mindenki gondolatban a hétvégi házában jár. A hét közepe a legalkalmasabb, valamikor napközben.

Legyünk rugalmasak! Ne csak úgy kérjünk fizetésemelést, mondjunk egy konkrét összeget vagy százalékot, amivel elégedettek lennénk, és várjuk erre a főnök reakcióját. Készüljünk fel gondolatban arra, hogy nemet mond vagy alkudozik. Fejben döntsük el, mi az a minimum összeg, amivel beérnénk. Pénz helyett B tervként bevethetünk egyéb alternatívákat is, például elfogadunk-e olyan természetbeli juttatásokat, mint például utazási költség megtérítése, ingyen parkolóhely vagy ruhapénz. Lehet, hogy adott esetben ez is megfelelő a számunkra, mert a havi kiadásainkat csökkenthetjük ezáltal.

Mi történik, ha a főnök kerek perec nemet mond? Sose emeljük fel a hangunkat, ne sértődjünk meg és ne sértegessük a főnökünket. Lehet, hogy jogos érveket hoz fel, például rossz helyzetben van a cég. Kérdezzük meg, belátható időn belül lát-e lehetőséget arra, hogy újra tárgyaljunk a fizetésemelésről vagy sem. Arról is szó lehet, hogy megállapodunk arról: egy újabb sikeres projekt elvégzéséhez kötik a béremelést. Ha pedig végképp semmi esély arra, hogy egy minimális emelést is kapjunk, akkor jelezzük a főnök felé, hogy megértjük ugyan, de ez esetben elképzelhető, hogy más lehetőségek után kell előbb-utóbb néznünk. Nem baj, ha ő is észben tartja, hogy az első adandó alkalommal jobb, ha a te fizetésed növeli, ha meg szeretne tartani.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!