Mi kerüljön Szilveszterkor az asztalra?

Segítünk!

A Szilveszter az év egyik legvidámabb, és egyben leghosszabb bulija. A karácsonnyal ellentétben itt nem a sok, tartalmas fogáson, hanem a sokféleségen van a hangsúly. Érdemes olyan ételeket választani, amik több órán át azonos minőségben kibírják, és aki szeretné, annak még a hagyományokra is érdemes odafigyelnie.

Szilveszterkor, főleg, ha sok vendéget hívunk, problémás lehet a nagy, terített asztal, ami még a helyet is elveszi a közös játéktól vagy a tánc elől. Praktikusabb a svédasztalos megoldásban gondolkodni, ahová kihelyezünk különféle ételeket, és mindenki szabadon fogyaszt, amikor megéhezik az este, éjszaka folyamán.

Az egész estés evés lényege, hogy sokféle falatka álljon a rendelkezésre, ami jövet-menet, beszélgetés és tánc közben bekapható, nem feltétlenül telít el azonnal, illetve egy plusz szempont, hogy felszívja a buli során elfogyasztott alkoholt.

A hagyomány szerint akkor lesz szerencsénk, ha sertéshúst fogyasztunk Szilveszterkor (a hal elúsztatja, a csirke pedig elkaparja azt, míg a disznó kiássa a szerencsét). Újévkor pedig lencsét jó fogyasztani, mert az hozza meg az anyagi bőséget. Akár ragaszkodunk a hagyományokhoz, akár nem, a sertéshúst és a lencsét érdemes valahogy megjeleníteni a svédasztalon.

A sertésből készített fűszeres fasírtgolyó például kiváló választás, eláll egész este, melegen és hidegen is fogyasztható. Készítsünk mellé többféle salátát, például zöldsalátát, mazsolás-hagymás-majonézes kukoricát, sőt, egy kis lencsesalátát is, így a jövőbeli gazdagság lehetősége elé sem gördítünk akadályt.

Kiváló választás a különféle mártogatósok tálalása. Lehet kapros-joghurtos, barbeque vagy sajtszószt készíteni például, mellé a felszeletelt répát, zellerszárat. Könnyű, mégis ízletes étel, sokféleképpen variálható, ráadásul – hiszen a szilveszter a jókedv és a móka ünnepe is – a terítésnél is játszhatunk az ételek különféle színével.

Töltsünk meg paprikát is körözöttel, mellé pedig kínálhatunk hidegen egybesült, felszelt húsokat (leginkább természetesen sertést).

A gyerekekről se feledkezzünk meg, számukra az egyik legjobb választás, ha virslit tálalunk fel. Ez esetben a formákkal játszhatunk, például hajthatjuk a virslit szív alakúra, és a belsejébe zöldfűszeres, csorgatott tojást süthetünk, de készíthetünk a virsliből kis polipokat, leveles tészta segítségével pedig pólyásbabákat. A mókás virsliket tovább dekorálhatjuk, ha a polipok, babák céklából vagy petrezselyemből kis szilveszteri süvegeket is kapnak, sőt, dekorcukor segítségével színes konfettit is szórhatunk a tányérokra.

Ne feledkezzünk meg az édes és sós aprósüteményekről sem! A sajtos pogácsa tökéletes kísérője az alkoholos italoknak, de készíthetünk muffint, linzert, túrós kosárkákat is. Tegyünk az asztalra kis tálkákban olajos magvakat is, mogyorót, pisztáciát, mandulát, amit poharazás mellé fogyaszthatnak az emberek.

Ne feledkezzünk meg a tálalásról sem! Rendezhetjük az ételeket színek vagy alapanyagok szerint, közé pedig tegyünk szerpentint, konfettit vagy csillogó papírból készített apró süvegeket, kalapokat.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM