Hétindító – 10. hét

Közeledik a járulékbevallások határideje...

Szép kellemes hétfő reggelt kívánok mindenkinek, így a habos kávé mellé! Remélem, mire soraimat olvassátok, a hóhelyzet megoldódik. Viszonylag nyugalmas – már ha lehet ilyet mondani ebben az időszakban könyvelőnek – hét előtt állunk, ám természetesen az élet most sem áll meg!

2018. március 12. napján lesznek határidősek a járulékbevallások, az alábbiak szerint:

  • 1808-as bevallás (0-ás adattartalommal is);
  • 1858-as bevallás.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az ebből eredő járulékok átutalásának a határideje is ugyanez a nap.

Március 15. helyett – köszönhetően a hosszú hétvégének – 19-re lesznek esedékesek a helyi adók előlegei, e célból ahol rendelkezésre áll, lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni. Az iparűzési adó előlegét pedig a nyilvántartásaink alapján már a héten ki kell közölni az ügyfelek részére, hogy határidőben teljesíthessék kötelezettségeiket.

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31., így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek. Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem lehetséges, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjainak sorába sorolódtak át a korábbi években.

Mindeközben szép lassan dübörög a zárás, és azt kell, mondjam megint újratöltve, az elektronikus ügyintézés (KAÜ és társai) okán sajnos ez az idén talán még bajosabb, mint az elmúlt években bármikor. Ezzel kapcsolatosan jelezném viszont, hogy civileknél e tekintetben maradt a régi bejáratott mód – az idén Pk341 és 342-es nyomtatvánnyal -, ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy ezen nyomtatványok P toldatú verziója a papír alapú letétbe helyezést segíti. Papír alapon az a civil szervezet tehet eleget a közzétételi kötelezettségének fő szabály szerint, aki nem bír közhasznú jogállással.

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő elektronikus csatornákat és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!