Sikeres akarsz lenni?

Ezeket a kifejezéseket sose használd!

Számos munkahelyi konfliktus forrása lehet, ha a beszélgető felek nem fejezik ki árnyaltan magukat, és a mondatot a másik fél félreértelmezi. Hogy ezt elkerült, vannak bizonyos kifejezések, amiket jobb, ha kerülsz.

Mindig és soha

Sose sarkíts egy beszélgetést, mert az élet nem csupán fekete és fehér. Ne mondd azt, hogy Én ezt mindig így csinálom…. vagy Én ezt soha nem csinálom…. Te mindig ilyen vagy… Te sose látod be, ha tévedsz. stb.

Az általánosító kifejezések helyett mindig a jelenlegi helyzetről beszélj. Úgy látom, te most…. Azt hiszem, máskor is kerültünk már ilyen helyzetbe…. Szerintem ez egy gyakori/többször előforduló nézeteltérés közöttünk.

Fáradt vagy?

Aki fáradt, az általában lehangolt és rossz kedvű. Akár kijelentésként, akár kérdésként fogalmazod meg a fenti kifejezést, a másik fél ettől sebezhetőnek érezheti magát, és támadást lát a megszólalásodban. Márpedig nem akar a rossz periódusáról, a kudarcáról beszélni neked, be fog zárkózni, és közli majd, hogy hagyd békén.

Ehelyett légy inkább megértő és empatikus. Segíthetek valamiben? Minden rendben? Nem véletlen az sem, hogy őseink között az időjárásról való diskurzus egy központi udvariassági téma volt. Felvezethetsz egy beszélgetést úgy is: „Ó, már megint front van…” Így a másik fél – bár te nem közölted, hogy rád hat-e a front, de érzi a pozitív megközelítést, és szívesebben elmondja, hogy épp nem aludt egész éjjel és nagyon fáradt.

Ahogy azt már mondtam…

Ne arra emlékeztess másokat, hogy már megint elfelejtettek valamit. Így nem mernek majd kérdezni, mert azzal a figyelmetlenségüket vagy a hozzá nem értésüket bizonyítanák. Ehelyett mondd így: „Emlékeztek vagy esetleg vegyük át újra a főbb pontokat, hogy felfrissítsük gyorsan a lépéseket?” Így lehetőséget adsz arra is, hogy jelezzék, minden világos, de arra is, hogy esetleg egy-egy homályos pontra rákérdezzenek anélkül, hogy az rossz fényt vetne rájuk.

Ahogy akarod, nekem mindegy

Sose legyél közömbös, olyan nincs, hogy egy kérdésről nincs semmi véleményed. A fenti megjegyzések az érdektelenséget tükrözik. Helyette inkább úgy fogalmazz: Én így csinálnám, de a te megoldásod is jónak tűnik. Egyetértek veled, intézd kérlek. Ha pedig nem szeretnél állást foglalni, fogalmazz így: Nem ástam bele magam minden részletbe, így rád hagyatkoznék, de esetleg ezt vagy azt a kérdést/lépést majd még beszéljük át.”

Majd megcsinálom

Ha megkér valamire a főnököd vagy egy kollégád, sose a fenti kifejezés legyen a válasz. A majd megcsinálom szinte egyenértékű azzal, hogy arra ugyan várhatsz (majd megcsinálom, ha már nincs semmi más dolgom). Fogalmazz inkább így: határidőre készen lesz vagy befejezem az előttem álló feladatot, és utána hozzálátok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!