Étkezőhelyi vendéglátás: áfa csökkenés, turizmusfejlesztési hozzájárulás

Változások léptek életbe 2018-tól az étkezőhelyi vendéglátás és az étkezési szolgáltatások adózásában

Az étkezőhelyi vendéglátás, étkeztetési szolgáltatás 18 százalékos általános forgalmi adó mértéke 2018. január 1-jétől 5 százalékra csökkent, és ezzel egy időben hatályba lépett a turizmusfejlesztési hozzájárulást bevezető jogszabályrész.

A vendéglátás kedvezményes ÁFA-kulcsáról az elmúlt évben több írás is megjelent az 5percAdó oldalon, a szabályok nem változtak, csupán az adómérték csökkent tovább, így most csak azokat a pontokat érinteném, melyek alkalmazása még mindig problémát jelent a gyakorlatban.

5%-os kedvezményes kulccsal adózik az „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)”. Fontos, hogy a definíció három feltételt tartalmaz, melyeknek együttesen kell teljesülniük a kedvezményes adókulcs alkalmazásához. Első feltétel a szolgáltatás jelleg dominanciája, másik, hogy étel vagy helyben készített nem alkoholtartalmú ital értékesítésére kerüljön sor, harmadik pedig a szolgáltatások jegyzékébe történő besorolás (SZJ).

A gyakorlatban az egyik legtöbb kérdést felvető szabály, hogy az elvitelre történő értékesítés nem tartozik a kedvezményes ÁFA-kulcs alá. Fontos, hogy ez esetben mindig a vevő eredeti szándéka a mérvadó. Amennyiben elvitelre kéri, úgy nem kedvezményes, amennyiben helyben fogyasztásra, úgy kedvezményes lesz az ÁFA-kulcs. Nem számít tehát, hogy ezt követően mit tesz a vendég. Félig elfogyasztja, aztán mégis elviszi, vagy mégis leül, és helyben fogyasztja, nem számít, kizárólag az határozza meg az ÁFA-kulcsot, amit a vendég eredetileg közölt.

Tipikus példa a tölcséres fagylalt, amit a mai napig sokan úgy értelmeznek, semmi esetre sem tartozhat a kedvezményes adómérték alá. Ez nem így van. Ha megkérdezzük a vendéget, vagy kérdés nélkül úgy nyilatkozik, hogy helyben fogyasztja a tölcséres fagylaltot, úgy az a kedvezményes kulccsal adózik.

A másik tipikus gyakorlati probléma az 55.30.14 SZJ alá tartozó büféket, pecsenyesütőket, lángososokat és egyéb vendéglátó egységeket érinti. Velük kapcsolatban a mai napig olvasható különböző fórumokon, hogy nem vonatkozhat rájuk a kedvezményes ÁFA-kulcs – ez sem így van! Ha például a pecsenyesütő biztosítja az ülőhelyet, evőeszközt, mosdót, stb. – vagyis túlnyomórészt a szolgáltatás jelleg dominál -, akkor ugyanúgy vonatkozhat rá is a kedvezményes adókulcs.

Nézzük akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulást, amit e kedvezményes adómérték alá eső szolgáltatások után kell bevallani, és megfizetni. Az ÁFA hatálya alá tartozó vendéglátósoknak viszonylag egyszerű a dolguk, adott időszakban az 5% ÁFA kategóriába tartozó szolgáltatásaik nettó forgalma (az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értéke) után vallják, és fizetik a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást.

De mi a helyzet azokkal a vendéglátósokkal, akik nem tartoznak az ÁFA hatálya alá, mint például az alanyi adómentes vállalkozók? Lehet, hirtelen nem gondolnánk, de nagyon sok olyan vendéglátós kisvállalkozó van, aki belefér az alanyi mentesség értékhatárába. A jogszabályok jelenlegi állása szerint nekik, az alanyi adómentes adózóknak is fizetniük kell a hozzájárulást, illetve mindazoknak, akik adott időszakban ÁFA-bevallás benyújtására nem kötelezettek, de az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 3. melléklet II. rész 3. pontjába tartozó szolgáltatást nyújtanak ellenérték fejében. Nekik a bevallási, befizetési határidő a teljesítési időpontot követő év február 25.

Nagyon sok fórumon olvasható, hogy biztosan nem ez volt a jogszabályalkotó szándéka, biztosan nem akarják az alanyi mentesekkel megfizettetni a hozzájárulást, biztosan módosítani fognak a jogszabályon. Lehetséges, előfordulhat, hogy így van, így lesz, de mi van, ha mégsem?

Az is olvasható, hogy amúgy is csak jövő év februárjában lesz esedékes, addig sok idő van, ráérünk foglalkozni vele. Nem így van, ne essünk ebbe a hibába, nem érünk rá, már az első érintett szolgáltatás nyújtása előtt foglalkozni kellett volna vele. Hogy fogják kimutatni például az alanyi mentes vállalkozók az 5%-os kategóriába eső bevételeiket? Ha nem különítik el, akkor sajnos sehogy.

Épp ezért nagyon fontos, minél előbb különítsék el a turizmusfejlesztési hozzájárulás-köteles forgalmat például az online kasszájuk „E” jelű gyűjtőjén belül. A kasszának alkalmasnak kell lennie erre az elkülönítésre, amennyiben jelenleg nem így van, az programozással megoldható, jelezzék az igényt a pénztárgépes szakemberük felé. Emellett természetesen jelentést is tudni kell előállítani tételesen, illetve „algyűjtőnként” a gyűjtő forgalmáról, ami majd a bevallás, befizetés alapja lesz jövő év februárjában.

* * *

Tavaszi Konferencianaptár 2018 – Nehogy lemaradj! Írd be soron következő konferenciáink dátumait naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel!

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >> Jelentkezem

Továbbá ajánlom figyelmedbe a PENTA UNIÓ Zrt. gondozásában megjelent szakkönyvemet, melynek címe A vendéglátós vállalkozások adózási specialitásai nem csak könyvelőknek. A kiadvány megrendelhető az 5percAdó honlapján, vagy megvásárolható a PENTA irodáiban!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!