Az elveszített munkaerő a vendéglátásban

Melyik módszert válasszuk a jövőben

vendéglátás

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz helyzetbe került a vendéglátás a vírushelyzet miatt. Többen szerencsére át tudtak állni kiszállításra, vagy elvitelre történő értékesítésre, de ez csak némileg javított a helyzetükön. Akiknek pedig erre sem volt lehetőségük, sajnos be kellett zárjanak.

Mindebből következik, hogy sokan nem tehettek mást, arra kényszerültek, hogy megváljanak alkalmazottaik kisebb, vagy jelentősebb részétől, akár valamennyiüktől.

Ebből adódik az egyik legsúlyosabb probléma, mégpedig, hogy az újranyitásra vissza kell szerezni, illetve pótolni kell az elveszített munkaerőt. Mivel sokan nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek, fontos, hogy megtalálják a legoptimálisabb foglalkoztatási formát, munkarendet, juttatások körét. Fontos, hogy kihasználják a jogszabályok adta lehetőségeket, és így minél többet, minél „olcsóbban” tudjanak kínálni a leendő munkaerőnek.

Így például alaposan meg kell vizsgálni a munkaidőkeretes, illetve az elszámolási időszakos munkarendben történő foglalkoztatás lehetőségét, ami a legtöbb vendéglátó egységben igen előnyös lehet.

Mindkét módszer lényege, hogy eltér az általános munkarendtől, és egy egyenlőtlen, egy hatékonyabb munkaidő-beosztást enged meg. Az elszámolási időszakos foglalkoztatás még nem terjedt el széles körben, holott jóval rugalmasabb, mint a már régóta ismert munkaidőkeret.
Mindkét módszer alkalmazásánál figyelni kell nagyon a pontos nyilvántartásra, elszámolásra, az esetleges rendkívüli munkavégzés meghatározására, mivel a szabályok szigorúak.

A vendéglátásban, kiváltképp a szezonálisan ingadozó forgalmú üzletek, illetve a kitelepülések esetében szükség lehet az egyszerűsített foglalkoztatásra is, ami ugyan csak alkalmanként, de megoldhatja a munkaerő-problémát.

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak sok előnye van, de sok buktatója is lehet, amennyiben nem figyelünk a szerteágazó előírások betartására.

A vendéglátást érintően meg kell még említeni a fiatal munkavállalók foglalkoztatását is, ami igen gyakori, de igen szigorú szabályok betartását követeli meg.

Fontos átgondolni a borravaló szabályrendszerét, illetve a felszolgálási díj bevezetésének lehetőségét is, mivel ezeken keresztül a bérnél jóval kedvezőbben juttathatunk jövedelmet foglalkoztatottaink számára.

A valaha volt munkaerőnk jelentős része, – kiktől kénytelenek voltunk megválni, – nyilván nem tehette meg, hogy arra várjon, mikor hívjuk vissza. Emiatt is meg kell említeni, ne feledjük, amennyiben nincs lehetőségünk szakképzett munkaerőt alkalmazni, ne essünk kétségbe, bizonyos feltételek megléte esetén „szakképzetlen szakembert” is választhatunk.

* * *

A vendéglátást érintő egyéb jogszabályok, speciális előírások mellett a cikkben felmerült lehetőségek, és kötelezettségek átgondolásához, kidolgozásához is szeretnék segítséget nyújtani a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2021. április 7-én megrendezésre kerülő ÉLŐ ONLINE konferenciámon. Tarts velünk, jelentkezz, most még kedvezményesen>> A vendéglátás újranyitása a jogszabályok adta előnyök kihasználásával, de az előírások betartása mellett – ÉLŐ ONLINE

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!