Értékpapírok, részesedések és származékos ügyletek értékelése a számvitelről szóló törvény szerint

Értékpapírok és származékos ügyletek számviteli kezelése

adatszolágltatások

Napjainkban az értékpapírok különböző fajtái jelentik az egyik legnépszerűbb befektetési lehetőséget, mert számos előnnyel járnak az olyan közismert pénzügyi eszközökkel szemben, mint például a lekötött betét, kriptovaluták, arany vagy az ingatlan.

A pénz- és tőkepiacon a klasszikus konzervatív megtakarítási formák mellett értékpapír-befektetések széles skálája érhető el, amelyekből a kockázatkerülő és a kockázatvállaló, rövid vagy hosszú távra megtalálhatja a számára legkedvezőbb befektetési formát. 

A számviteli szakemberek feladata a különböző típusú, értékpapírokhoz kapcsolódó ügyletek számviteli elszámolásainak és hatásainak meghatározása, hiszen nem biztos, hogy mindenki azonos mélységű ismeretekkel rendelkezik a pénz- és tőkepiaci termékekről és a számviteli elszámolásukról. A befektetések hatásai tükröződnek a beszámolókban és a jövőbeni eredményekben, és befolyásolnak olyan teljesítménymutatókat, mint például az EBITDA, az árbevétel-arányos eredmény stb. Előfordulhatnak olyan ügyletek is, amelyek akár adózási szempontok mérlegelését, illetve jogszabályi megfelelőségi vizsgálatot igényelnek.

Előadásunkban a következő kérdésekre keressük a választ:

  • Mi különbözteti meg az egyes értékpapírtípusokat egymástól? Milyen eltérő igényeket szolgálnak ki? 
  • Milyen különbségek vannak és melyek a közös vonások az egyes konstrukciókban? 
  • Az egyes értékpapírtípusok jellemzői hogyan hatnak a számviteli elszámolásukra?
  • Hogyan jelennek meg  és értékelendők a konszolidált beszámoló készítése során a befektetések?

Az euróövezeti országok stabilitási gondjai, az energiapiac áringadozásai, az alapanyagok árainak növekedése, a háború és az infláció a devizaárfolyamok volatilitásának és a piaci hitelek kamatainak növekedését okozzák. Az árfolyamhullámzás negatívan hat a külföldi piacokon is aktív, illetve Magyarországon devizaalapú üzleteket kötő cégek üzletmenetére, és előre nehezen tervezhető kockázatokat, illetve veszteségeket eredményezhetnek. A kamatnövekedésből és az árfolyamok növekedéséből és ingadozásából eredő kockázatok csökkentésének egyik eszköze lehet a származékos ügyletek kötése.  

Az előadás során ezen téma kapcsán a következő kérdésekre keressük a választ:

  • Milyen jellemzői vannak a származékos ügyletek egyes típusainak?
  • Kockázatvállalás vagy kockázatkerülés származékos ügyletet kötni?
  • Milyen értékelési módjai vannak a származékos ügyleteknek?

A gyakorlatban a legnépszerűbb a pénzügyi eszközökre vonatkozó határidős elszámolási vagy leszállítási ügylet, ezért annak számviteli elszámolását példákon keresztül is bemutatjuk.

***

Amennyiben részletesebben is érdekel az értékpapírok kezelése, az értékpapír juttatások SZJA szabályai , akkor jelentkezz a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében október 26-án Értékpapírok kezelése a számvitelben, értékpapír juttatások SZJA szabályai címmel megrendezésre kerülő konferenciámra, ahol akár személyesen is meg tudjuk vitatni felmerülő kérdéseidet. >> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!