Járhat az szja-visszatérítés a külföldi kiküldötteknek is

A 560/2021. (IX. 30.) számú Kormányrendelet

külföldi

A Magyarországon kiküldetés keretében munkát végző külföldi magánszemélyek is igénybe vehetik az szja-visszatérítést. Értelmezésünk szerint bármely országból érkezik is hazánkba egy kiküldött, jogosult lehet a személyi jövedelemadó visszatérítésre a 2021-ben megfizetett adó tekintetében.

A magyar Kormány szeptember 30-án megjelent 560/2021. (IX. 30.) számú rendeletében (a továbbiakban: „Kormányrendelet”) rögzítette a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésének részletszabályait. Az adóvisszatérítésre jogosultak körét a Kormányrendelet akként határozta meg, hogy aki az Szja törvény szerinti a 2021. év bármely napján családi kedvezmény igénybevételére jogosult, úgy jogosult az szja-visszatérítésre is. Az adóvisszatérítés tehát csak és kizárólag attól függ, hogy az Szja törvény szerinti családi kedvezmény igénybevételére valakinek joga van-e. Nem függ attól, hogy a kedvezményt valóban igénybe is vegye, emellett az adóvisszatérítésre való jogot az sem szünteti meg, ha más veszi igénybe az adózó helyett a családi kedvezményt.

A családi kedvezményre való jogosultság megállapítása ugyanakkor nem magától értetődő. Gyakran bele sem gondolunk, hogy számos esetben a külföldi magánszemélyek is jogosultak lehetnek magyar családi pótlékra (ami az adóalap-kedvezményre való jogosultság egyik alternatív feltétele), és az Szja törvény akár külföldi családi pótlékra való jogosultság alapján is megengedi a családi kedvezmény igénybevételét. Ha valaki pedig magzatra tekintettel kívánja a családi kedvezményt érvényesíteni, úgy semmi mást nem kell vizsgálni, mint a magzat életkorát.

Mindezen szabályok együttesen pedig egy meglehetősen nagy számú, hazánkban kiküldetés keretében dolgozó magánszemélyi kör számára nyitják meg a személyi jövedelemadó visszatérítésének lehetőségét.

A kiküldöttek jellemzően az őket jogilag foglalkoztató, külföldi munkáltatójuktól kapják fizetésüket. Ez a társaság nem tudja teljesíteni azokat az adatszolgáltatási kötelezettségeket, melyek szükségesek az adóvisszatérítés előlegként történő kiutalásához. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a kiküldöttek a 2022. május 20-ig benyújtandó bevallásukban a Kormányrendelet szabályai alapján maguk igényeljék vissza az összevont adóalapjuk után befizetett, legfeljebb 809 ezer forint összegű adót.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!