Hétindító – 46. hét

Készülünk az áfával kapcsolatos bevallásokra

hétindító

Szép hetet kívánok mindenkinek, annak ellenére, hogy már didergős reggelre ébredtünk! Mielőtt azonban nekiesünk az Ügyfélkapunak, és elkezdjük beküldeni az esedékes bevallásokat, ki ne maradjon a kávé vagy tea, és fogyasztása közben tekintsük át, milyen „szépségek” várnak ránk a héten:

Határidősek lesznek jövő hét hétfőre, 22-re az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • xx65-ös áfa bevallások
  • xxA60-as összesítő nyilatkozatok

Természetesen nem megfeledkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Figyeljünk arra, hogy negyedéves zárást követő hónap lévén (természetesen ezt a bevallási időszakra értem), előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. Sőt nem tudom, nálatok mi hogy alakul, de tapasztalatom szerint több alanyi mentes ügyfélnél is előfordulhat, hogy  átlépi az áfa küszöbértéket ekkortájra, így célszerű az ő házuk táján is körbenézni, hiszen nem egyszerű utólag korrigálni a dolgot, ha később derül fény az eltérésekre!

ÁFA bevallás tervezet egyelőre nem készül, a központi ígéretekkel ellentétben, tehát egyelőre marad a szokásos bevallási rend.

Mindezeken túl már felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki, hogy is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.

Az év végi hajrá a VISSZADO nyomtatvánnyal is kiegészül, mi csak írásos igénylés, és a felmerülő plusz költségek rendezése esetén foglalkozunk vele, hiszen ez fő szabály szerint a magánszemélyek dolga. Mi körlevelet küldtünk arról, hogyan és hol tudják ezeket a nyomtatványokat elérni és benyújtani, illetve tájékoztattuk őket arról is, hogy ha bármely okból nem kerül december 31-ig benyújtásra a nyomtatvány, az nem jelenti azt, hogy az érintett magánszemély elesik az esetleges visszatérítéstől! Fontos tudni, és felhívni a figyelmet arra is, hogy akinek nincs levont adója bármely okból (pl. családi kedvezmény stb.), nincs mit visszakapnia!

Ezen a héten lesz négy éves a Civil Klubunk, továbbra is szeretettel várok minden civil szervezetekkel foglalkozó könyvelő kollégát, civil szervezetek vezetőit, ahol igyekszünk minden kérdésre a választ együtt megtalálni! A Civil Klubba a jelentkezés folyamatos, a PENTA UNIÓ Zrt. honlapján keresztül! Szeretettel várok mindenkit>> Jelentkezés

Mindenkinek haladós napokat, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM