Egonómia és technológia

A hatékony munkavégzéshez

A hatékony mukavégzéshez fontos, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezzünk. Nem mindegy, hogy asztali gépen, laptopon dolgozunk-e, egérrel, vagy touch pad-el navigálunk. Számít a megszokás, a kéz-dominancia, valamint hogy az eszközök ergonómikusan legyenek kialakítva és beállítva.

Asztali PC vagy laptop

Természetesen a legfontosabb szempont, hogy csak egy adott helyen használjuk-e a gépet vagy visszük magunkkal, és például ugyanarról a gépről dolgozunk az ügyfélnél, az irodában és otthon is. Utóbbi esetben feltétlenül laptopra van szükségünk.

Azonban meghatározó a hely mérete is. Az asztali PC áll egy nagyméretű gépből, a monitorból, szükség van külön billentyűzetre, egérre. Van mindehhez elegendő helyünk? Amennyiben nem, úgy inkább egy kompakt laptopot válasszunk, amelynek nincs akkora helyigénye.

A külön monitor előnye ugyanakkor, hogy azt ergonómikusan, szemmagasságban tudjuk elhelyezni, míg a laptop esetében mindig kicsit lefelé nézünk, ami hosszú távon nem tesz jót a nyakizmoknak. Kivéve, ha állítható az asztal magassága, esetleg állva dolgozunk (manapság már erre is van lehetőség több irodában is).

Egérrel vagy anélkül?

Van, aki annyira megszokta az egeret, hogy el sem tudja nélküle képzelni az életét, míg más nem szeret egy külön eszközt húzgálni a gép mellett, és kiválóan navigál a touch pad-en. Vagyis ezt a kérdést leginkább a megszokás dönti el.

Ugyanakkor az is szempont lehet, hogy manapság már számtalan egér közül választhatunk. A legtöbb modell ugyanakkor még mindig a jobbkezeseknek készült, legfeljebb a klikkelést lehet átváltani balkezesre. Vagyis ergonómikus egeret inkább csak a jobb kezesek tudnak választani. A touch pad-en ugyanakkor mindegy, hogy jobb vagy bal kézzel navigálunk-e rajta, így kéz-dominanciától függetlenül ki tudjuk alakítani a megfelelő mozdulatsort.

Szükség van alátétre? Ez is egy fontos szempont, hiszen nem hagyhatjuk, hogy a görgő elkoszolódjon az ide-oda húzkodásban. Az alátét viszont megint csak helyet foglal, nem is beszélve, ha vezetékes egeret választunk, még a zsinórt is igazgatni kell. Kapható ugyanakkor többféle vezeték nélül egér is, amit bármilyen géphez csatlakoztathatunk.

Ár/érték arány

Összességében, ha egy olyan gépet szeretnénk, ami a munkában kiszolgál minket, és otthon se szeretnénk rajta játszani (vagyis nincs szükség nagyon gyors gépre, erős videókártyára stb.), akkor egy középkategóriás laptoppal járunk a legjobban. Így mobilisak vagyunk, bárhol, bármikor tudunk dolgozni, a gép nem foglal el sok helyet, és könnyen szert teszünk egy szerethető darabra.

Az egyetlen hátránya, hogy rendszeres időközönként tanácsos megállni, fejkörzéseket végezni, átmozgatni a nyakunkat, hogy ne nézzünk mereven, sokáig kicsit lefelé. Ugyanakkor a külön monitor is csak annyival jobb, hogy be tudjuk állítani szemmagasságba, a merev nézést, a nyaki merevséget így sem tudjuk elkerülni. Ez évek alatt meszesedéshez vezethet, így érdemes odafigyelni rá.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!