Civil szervezetek az ÁFA útvesztőjében – Suller Kriszta

Egy szektorsemleges jogszabály alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai a civil szférában

ÁFA

A civil szervezeteknél gyakran tapasztalom, hogy az ÁFA kérdésköréről egyszerűen nem vesznek tudomást, annak ellenére, hogy az ÁFA szabályok bizony sok esetben érintik őket is – jellemzően, az ÁFÁ-t is érintő információk egyszerűen nem jutnak el a könyvelést végző személyhez. 

Adómentes, de milyen státuszban?

A legtöbb aprócska és kicsi civil szervezet ÁFA tekintetében adómentes státusszal rendelkezik, azt azonban nagyon sokszor nem nézik meg, hogy ez az áfa státusz pontosan mit is takar, pedig nagyon sok esetben kulcsfontosságú a kérdés. Ha valaki a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel mentes kategóriában van, az nem egyenlő az alanyi mentes kategóriával!  Ezt ellenőrizni minden civil szervezet a NAV rendszeréből lekért törzsadat segítségével tudja. Az a civil szervezet, amely ilyen jogcímen mentes áfa-technikailag, javaslom nézze át, milyen tevékenységeket is csinál.  Lehet közte olyan, melyet -bár cél szerint végez a szervezet – nem lesz áfa mentes. 

Önmagában az, hogy egy civil szervezet célja szerint végez tevékenységet, még nem menti fel automatikusan a szervezetet az ÁFA fizetése alól az adott tevékenység tekintetében! Nagyon fontos, hogy ezt minden civil szervezet a saját folyamatait elemezve végig gondolja! Egyetlen esetben sincs a civil szervezet  felmentve  a számlakibocsátás alól, amennyiben az általa végzett tevékenység termékértékesítésnek, vagy szolgáltatásnyújtásnak minősül. Többször helytelen az a megoldás, hogy mindent adományként bizonylatolnak, miközben azért egyértelműen ellenszolgáltatást adnak, pl. egy nem iskolarendszerű képzést. Adományért főszabály szerint ellenszolgáltatás nem jár!

Amikor a civil szervezet nemzetközi vizekre evez…

Nagyon sok civil szervezetnél többször szembesülünk – sajnos utólag – egy Facebook, Google vagy hasonló hirdetéssel. Igen ám, de ezek a cégek fő szabály szerint EU-s adószámmal rendelkező cégek és a szervezet részére ezek alapján EU fordított áfás számlát állítanak ki, szabályosan. A másik, ami a gyakorlatban sajnos igen sokszor előfordul, hogy ezen szervezetek a szervezet számlájáról fizetik ugyanezeket a tételeket, de kvázi magánszemélyként regisztrálják a szervezetet a hirdetési oldalakon. Ezt utólag igen nehéz korrigálni. Sajnos sokszor előfordul, hogy a szervezetnek nincs regisztrálva EU adószáma, annak ellenére, hogy függetlenül az ÁFA státuszától, az EU szolgáltatás-ügyletek tekintetében nem járhat el enélkül. Itt kötelező a fordított adózás alkalmazása, és nem keverendő össze a termék forgalommal kapcsolatos, választható mentességi szabállyal. 

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy lévén szolgáltatás igénybevétel történik, KÖTELEZŐ az EU adószám kiváltása, de az első hirdetés előtt! Ha ilyen és hasonló szolgáltatásnyújtásunk vagy igénybevételünk van, azzal sajnos HAVONTA foglalkozni kell. Amennyiben alanyi mentes (vagy egyéb jogcímen mentes) ÁFA státusza van a civil szervezetnek, úgy belföldön havi áfa bevallási és BEFIZETÉSI kötelezettsége van jelen hirdetés után, hiszen levonási joga nincsen! Mindezek mellett havi XXA60-as adatszolgáltatási kötelezettség is terheli a szervezetet!  Éppen ezért a vezetőségnek kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ennek tényével a könyvelés lehetőleg ne a bankszámlák forgalmának feldolgozása közben bukkanjon rá utólag, hanem rendelkezzen információval – és a megfelelő helyről származó számlával is!

Pályázatok és az ÁFA nyilatkozat

Az ÁFA a civil szervezetek életének egy másik nagy területén is törődést kíván a vezetőségtől és gazdasági szakembertől, könyvelőtől egyaránt, ez pedig a támogatások kapcsán benyújtott ÁFA nyilatkozatok területe. Nagyon fontos, hogy amennyiben bármely támogatás kezelő ezirányú nyilatkozatot kér, az az összes körülmény figyelembevételével, azok mérlegelése után közösen készítse el a civil szervezet a könyveléssel, a későbbi problémák elkerülése végett! 

Ingatlan bérbeadás és az ÁFA

Mióta pár éve az ingatlan bérbeadásból származó bevétel cél szerinti bevétellé vált – ennek ellenére lesz TAO és IPA kötelezettség utána -, egyre szívesebben élnek a civil szervezetek ezen bevételi forrás alkalmazásával, általában főszabály szerint áfa-mentesen, ami helyes is. Egy dolog azonban általában elkerüli a figyelmüket, mégpedig az, hogy a bérleti díj mentes bevétel az ÁFA szempontjából – kivéve ha arra adókötelessé tételt választottak -, de ennek ellenére terheli az alanyi mentes keretösszeget, azaz a 12 millió forintos alanyi mentes keret számításakor figyelembe kell venni az ilyen jogcímen megszerzett bevételeket is! 

Adomány és az ÁFA

Ha már ÁFA, fontos megemlítenünk még az ún. természetben kapott adományok témakörét, mely lehet termékátadás és ingyenes szolgáltatásnyújtás is. Ilyen esetekben gyakorta előfordul, hogy ennek bizonylatolása, adomány igazolás kiadása, és ÁFA-beli minősítése egyszerűen elmarad, sok esetben a könyvekbe se kerülnek bele ezek a tételek, veszélybe sodorva a civil szervezet beszámolójának valódiságát. Nagyon fontos, hogy amennyiben ilyen tranzakciókra kerül sor, akkor ott a megfelelő adattartalmú igazolás kerüljön kiállítása, ugyanis az ilyen esetekben csak a közhasznú szervezet részére juttatott tételek élveznek ÁFA-mentességet.

***

Megnyílt a jelentkezés a 2024. évi Civil Szervezeteket Könyvelők Klubjába! Azokat, akik 2023. november 30-ig adják le jelentkezésüket, ajándék 2024.évi Könyvelői AGENDA várja, illetve díjmentesen vehetnek részt a “Civil szervezetek az ÁFA útvesztőjében” című Élő online konferencián! >> Jelentkezem a Civil Klubba!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM