A közérdekű önkéntesség – mint atipikus foglalkoztatási forma a civil szervezeteknél

A közérdekű önkéntesek foglalkoztatásának feltételei, előnyei

önkéntes

A civil szervezetek esetében egyre többször szembesülök vele, hogy nincsenek tisztában azzal, kit értünk önkéntes és kit közérdekű önkéntes alatt. Ezzel együtt felüti a fejét a következő probléma, ami már a beszámolókban is megjelenik. Általában szerintük mindenki önkéntes, aki munkát végez. Ez egészen addig működik is, amíg egy ellenőrrel nem találkozik a szervezet, amire mostanság már egyre többször van példa. Ezért fontos tisztázni előre, javasolhatóan még akkor is írásban, amikor ezt jogszabály nem követeli meg, hogy kinek, mi a státusza. Tekintsük hát át, kivel is lehet dolga egy civil szervezetnek. 

Tipikus foglalkoztatási formák

Természetesen a civil szervezetek esetében is van lehetőség: munkaviszony, megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretein belüli foglalkoztatásra is, ezek szabályai a gazdaság összes többi szereplőjéhez hasonlóan alakulnak számukra, így ezek részleteire jelen cikkem keretében nem térek ki. 

Közérdekű önkéntesség

A közérdekű önkéntesek a Közérdekű Önkéntes tevékenységről szóló törvény (2005. évi LXXXVIII. törvény, továbbiakban: Köt.) alapján foglalkoztatottak, és ebbe a kategóriába kizárólag csak ők tartoznak. Foglalkoztatásuknak viszont a hivatkozott törvény értelmében FELTÉTELEI vannak. Egyik és legfontosabb feltétel a fogadó szervezet REGISZTRÁCIÓJA a megfelelő minisztériumnál. Fogadó szervezet lehet a magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezet, közhasznú szervezet a közhasznú és működésével összefüggő tevékenysége körében. Aki fogadó szervezetté kíván válni, annak ezen szándékát be kell jelenteni a családpolitikáért felelős miniszternek, a Köt. törvény mellékletét képező adatlap segítségével. Jelenleg a regisztráció már teljesen elektronikusan is végrehajtható. A regisztrációs kérelem benyújtásánál figyelemmel kell lenni a Köt. azon előírásaira, mely taxatív felsorolja, hogy mely területeken jöhet egyáltalán szóba a regisztráció!

Ha a regisztrációs folyamatnak eleget tett a szervezet, és minden rendben van, akkor a minisztériumtól a kért paraméterekkel határozat érkezik. A továbbiakban e határozatban foglaltak alapján kell eljárni. A regisztrációt követően az önkéntesekkel szerződést kell kötni, mely történhet szóban és írásban, egyes esetekben kötelező írásban megkötni a szerződést. Pl. határozatlan időre szóló szerződés esetén, vagy ha legalább 10 napra kötik, engedélyköteles építési munka keretében foglalkoztatják, külföldön foglalkoztatják, az önkéntes harmadik országból érkező személy, az önkéntes kérésére.  Bár nem minden esetben kötelező a szerződés írásba foglalása, javasolható azonban minden esetben az írásbeliség. Két dolog miatt is fontosnak tartom, egyrészt a munkaviszonytól vagy egyéb más jogviszonytól való elkülönítés, másrészt a felek közötti későbbi jogviták elkerülése érdekében. Egy biztos, egy az adott szervezetnél “szolgálatban lévő” önkéntes biztosan kell szerepeljen az önkéntesek nyilvántartásában!

Az önkéntesekről kötelezően nyilvántartandó adatok

Az önkéntesekről köteles a fogadó szervezet nyilvántartást vezetni, mely nyilvántartás tartalmazza:

  • Az önkéntes azonosító adatait
  • Lakóhelyét
  • Külföldi esetén az állampolgárságát
  • Korlátozottan cselekvőképesség illetve kiskorú esetén a törvényes képviselő adatait
  • A tevékenység tartalmát
  • A tevékenység ellátásának helyét
  • A tevékenységre fordítandó időt, és pihenőidőt
  • A tevékenység megkezdésének időpontját
  • Határozott idő esetén a megszűnés időpontját
  • Az önkéntesnek nyújtott juttatásokat 

Az önkéntesség és a könyvvezetés, beszámoló

A beszámolóban önkéntesként kizárólag a közérdekű önkéntesség paramétereinek megfelelően foglalkoztatott önkéntesek létszámát kell és szabad beírni, illetve az ő esetükben lehet figyelembe venni az adománygyűjtésről szóló kormányrendelet által deklarált „virtuális ellenértéket”. 

Egyéb atipikus foglalkoztatási formák

A közérdekű önkénteseken kívül a civil szervezetek atipikus foglalkoztatási formái közé tartoznak még a közösségi szolgálatot teljesítő diákok és a közfoglalkoztatottak is, mely két forma részletszabályait jelen cikk keretei között nem ismertetjük.

***

Tarts velünk! Jelentkezz a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében, 2023. április 06-án megrendezésére kerülő Civil csalamádé, azaz civil szervezetek működésének, számvitelének, adózásának legfontosabb kérdései című konferenciára! A rendezvény keretein belül Suller Kriszta előadónk választ ad kérdéseinkre, minthogy hol és hogyan kell kiszámítani az önkéntes munka ellenértékét? Mit tartalmazzon az önkéntessel kötött szerződés, milyen nyilvántartásokat kell és/vagy ajánlott vezetni az önkéntesekről? Hol a határ a civil szervezetek gazdasági folyamatai és a könyvelési folyamatok között? Ezekre a kérdésekre és sok másra is megkeressük együtt a választ! Várunk Mindenkit szeretettel! 

Jelentkezem a konferenciára! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM