Hétindító – 28. hét – Negyedéves zárás és helyi adó folyószámla – Suller Kriszta

Járulékbevallási határidő az átalányadózó egyéni vállalkozók körében is. Heti tipp: helyi adó folyószámlák lekérése, egyeztetése.

Hétindító – 28. hét – Negyedéves zárás és helyi adó folyószámla – Suller Kriszta

Kellemes nyári hétfőt mindenkinek! Habos kávé vagy jegeskávé fogyasztása bőségesen javasolt, hiszen igen munkás hét előtt állunk! Péntekre határidősek a járulékbevallások, de már a negyedéves zárással is foglalkoznunk kell, és a helyi adó folyószámla is figyelmet érdemel.

Járulékbevallással indul a negyedéves teendők listája

Péntekre, 12-re határidősek a járulék bevallások az alábbiak szerint:

 • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 58-as bevallások az átalányadózó vállalkozások körében, negyedéves esedékességgel,
 • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Nem feledkezhetünk meg persze a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom, ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Figyelj kiemelten az egyéni vállalkozó ügyfeleidre!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése és az átalányadózók járuléktételeinek bevallása és befizetése sem. Bár a KATA alanyok száma megcsappant, nem feledkezhetünk meg róluk sem, szintén 12-re határidős a KATA megfizetése is!

Közeledik a második negyedéves zárás

Jövő hét utáni hét hétfőjére, 22-re határidősek:

 • havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
 • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál – ha az szükséges –, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai,
 • havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés,
 • cégautóadó bevallás és megfizetés,
 • környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése,
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén,
 • nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem.

Nyári jogszabályváltozások

Bár nem kifejezetten adótörvények változtak, az utóbbi másfél – két hétben viszonylag sok jogszabály változott, ami esetlegesen érintheti az ügyfeleinket. Változnak pl. – a teljesség igénye nélkül – a földhivatali díjak, változnak a hulladékkal kapcsolatos szabályok, egyes jótállási szabályok, de változnak a cégbejegyzési nyomtatványok is. Ezeken kívül is több helyen változott a joganyag, érdemes tehát átfutni!

Heti tipp – Helyi adó folyószámla

A héten javasolt a helyi adó folyószámlákat letölteni és egyeztetni, hogy rendben feldolgozásra kerültek-e a bevallások, jók-e az előírások, és ott, ahol kell, egyeztetni a helyi adóhatósággal. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy több esetben – főként ott, ahol sávos iparűzési adó választására került sor – rosszul kerültek fel a folyószámlára az adatok.

A másik nagyon fontos dolog, hogy már most lekérheted az ún. korosított adófolyószámlákat – én ilyenkor már december 31-ig szoktam –, hogy lásd a társasági adó előlegeket, az esetleges innovációs járulék előleg előírásokat, és ha olyan a rendszered, akkor már most rögzítheted a következőkben esedékes kötelezettségeket is!

Természetesen a fentiek mellett mindenki fordítson időt a pihenésre is, hiszen lassan, de biztosan közelít az ősz, megannyi feladattal.

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM